Volledig scherm
De topdrie van de 10 kilometer op de EK atletiek Onder 23: Miriam Dattke, Alina Reh en de Velpse Jasmijn Lau © BSR Agency

Jasmijn Lau uit Velp pakt bij EK Onder 23 brons op 10 kilometer, Benthe König strandt

GÄVLE/VELP - De Velpse atlete Jasmijn Lau heeft een bronzen medaille veroverd op de Europese kampioenschappen atletiek onder 23 in Gävle, Zweden. Op het afsluitende onderdeel 10.000 meter van de tweede dag van dit EK liep Lau naar een tijd van 33.35,66.

In de race ging een tweetal Duitse atletes furieus van start. Alina Reh en Miriam Dattke sloegen direct een flink gat. Reh trok in haar eentje stevig door en zette alle anderen op minimaal een ronde. Ze finishte in een nieuw parcoursrecord van 31.39,34. 

Jasmijn Lau liep zuinig in de groep achtervolgers. Toen ook Dattke deze groep op een ronde zette, gingen deze atletes mee met de Duitse (32.29,45). Lau versnelde op twee rondes voor de meet. Aanvankelijk trok de Turkse Yayla Kiliç mee met Lau, maar op de laatste 300 meter sloeg de atlete van het Arnhemse Ciko’66 het definitieve gat en sprintte naar de finish in haar tweede tijd ooit.

Kogelstoten

Een dag na de knappe bronzen medaille van Jasmijn Lau op de 10.000 kilometer slaagde dorpsgenoot Benthe Köning er niet in een uitschieter te produceren. De kogelstootster uit Velp eindigde het Europees kampioenschap atletiek Onder 23 jaar in het Zweedse Gävle zaterdag op de zesde plaats; één lager dan vooraf ingeschaald.

König hoopte dankzij een nieuwe techniek een ‘uitschieter’ te produceren en daarmee op of in de buurt van het podium te komen. In Gävle zette zij een keurige reeks neer met allemaal worpen boven de 16 meter, maar de gewenste en benodigde uitschieter richting of liever nog over de 17 meter kwam er niet.

Met 16,37 meter in haar laatste poging eindigde de atlete van het Arnhemse Ciko’66 als zesde. Het winnende Duitse trio kwam wel tot afstanden boven de 17 meter. Het persoonlijk record van König (17,20 meter) was nipt voldoende geweest voor brons (17,17 meter). 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport