Volledig scherm
Dieren, 29 juli 2017. NK Schaken in Theotorne. dgfoto . Foto: Gerard Burgers © Gerard Burgers

Koen Leenhouts voegt zich bij leiders Open NK schaken

DIEREN – De Zeeuwse schaakmeester Koen Leenhouts heeft zich dinsdag bij de koplopers gevoegd in het Condigne Open NK schaken in Dieren. Leenhouts versloeg in de zevende ronde zijn Belgische collega Stefan Beukema.

Ook de Poolse meester Lukasz Butkiewicz kwam op gelijke hoogte middels een zege op Meilis Annaberdiev uit Turkmenistan. De beide leiders, de Venezolaan Eduardo Iturrizaga en oud-winnaar Erwin l’Ami, namen weinig risico’s tegen respectievelijk Alexei Gavrilov (Rus) en titelhouder Chanda Sandipan (Ind). Met twee ronden te gaan

zijn er nu vier leiders en zeven directe achtervolgers.

Gelukje

Willy Hendriks ontsteeg de middenmoot met een gelukje. Zijn partij met Joris Kokje ging gelijk op, maar de jeugdspeler opende in de slotfase zelf zijn koningsstelling en dat werd hem tegen de speler van De Toren fataal.

Ook bij Pascal Losekoot ging het lang gelijk op tegen Sven Mühlenhaus. Maar in het eindspel stond Losekoot de Duitse FIDE-meester toe zijn pionnenstelling te slopen en toen was er geen houden meer aan.

Punt

Dries Wedda kwam weer op 50 procent middels een zege op de Roemeense IM Alina l’Ami. De echtgenote van grootmeester Erwin verloor een stuk in een iets minder eindspel. Een mooi punt voor de jeugdspeler van De Toren.

Onderin beginnen de ASV’ers eindelijk te scoren. Voor Michiel Blok was er een gedegen remise met Thijs Roorda. Dierenaar Tom Bus ontwikkelde tegen de jonge Erwin Kalle een beslissende koningsaanval over de zwarte velden. Pieter Verhoef (17) liet zijn eerste volle punt noteren ten koste van Onno Elgersma.

Stand aan kop na ronde 7: 1. Iturrizaga, L’Ami, Leenhouts, Butkiewicz 5½; 5. Gavrilov, Sandipan, Reinderman, Van Foreest, Shyam, Pruijssers, Schoppen 5.

Regiosport