Landskampioen Lucas van Foreest (links) doet zijn eerste zetten tegen de Italiaan Alberto David op weg naar de gedeelde koppositie.
Volledig scherm
Landskampioen Lucas van Foreest (links) doet zijn eerste zetten tegen de Italiaan Alberto David op weg naar de gedeelde koppositie. © Ap Lammers

Kortsluiting bij Ikonnikov brengt Odendahl met foutief dameoffer op dwaalspoor

DIEREN – Na de zesde ronde van het Open Nederlands kampioenschap schaken in Dieren ging het vooral over de miraculeuze wijze hoe Vyacheslav Ikonnikov aansloot bij de groep achtervolgers op het leidende duo Lucas van Foreest en Casper Schoppen. 

De Russische grootmeester kreeg door een onhandige opstelling van de stukken van Odendahl een beslissende koningsaanval. Ikonnikov rondde met een fraai dameoffer af. Althans dat dacht de toernooiwinnaar van 2014 en ook Odendahl, die meteen opgaf. Om een seconde later te zien dat het dameoffer totaal niet klopte. 

,,Ik heb de hele partij verloren gestaan, ik verdiende het niet te winnen.”, toonde Odendahl zich een sportief verliezer.

Eindspelnederlaag

Thomas Beerdsen stond de koppositie af door een eindspelnederlaag tegen de Schoppen. De 17-jarige Utrechter strafte Apeldoornse fouten in het eindspel genadeloos af. De Groninger Lucas van Foreest kwam naast Schoppen bovenaan door een blunder van de Italiaan Alberto David af te straffen, nadat de landskampioen eerder al een winstkans gemist had. 

Ikonnikov en Beerdsen staan nu met de Amsterdammer Manuel Bosboom, Roeland Pruijssers uit Apeldoorn en de Duitser Valentin Buckels op een half punt achterstand. Bosboom won gisteren op de rustdag samen Hing Ting Lai nog een kroegloperstoernooi in Santpoort, maar vandaag kende de routinier geen mededogen met zijn jonge stadgenoot. Pruijssers en Buckels deelden in hun onderlinge partij het punt.

Remise

Jaap Vogel blijft uitstekend presteren. Tegen de Indiër Aswath kwam de ASV-er moeiteloos tot remise. Vogel staat met 3½ punt hoog in de middenmoot. ASA-speler Dries Wedda bleef op 3 punten staan. De Rotterdammer Rick Lahaye sloeg in de aanval toe. De ASV-er Tom Bus heeft een abonnement op het als laatste nog aan het spelen zijn. Net als tegen Saša Albers leverde het de ASV-er opnieuw niet meer dan een puntendeling en daar was opponent Rembrandt Bruil uit Elst nog het minst gelukkig mee. 

Beide spelers hebben nu 2½ punt. Die score bereikte ASA-speler Arthur Maters ook door via het centrum de stelling van de Zwollenaar Ferdinand Binnendijk binnen te vallen. Maters’ clubgenoot Albers bleef op 2 punten. De Indiër Ashwani Tiwari won het toreneindspel. William Shakhverdian van ASV raakte tegen de Utrechter Tom de Jong materiaal achter en verloor. Samen met zijn nieuwe clubgenoot Pieter Verhoef heeft de Harderwijker nu 1½ punt. Verhoef deelde het punt na een partij met wisselende kansen met Assenspeler Arjan Dwarshuis.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport