Volledig scherm
Ivo Maris gefocust op het bord. © Harry Gielen

L’Ami en Sandipan als enige twee toppers ongeschonden in Open NK Schaken

DIEREN – Erwin l’Ami en Chanda Sandipan zijn na drie ronden in de strijd om de Open Nederlandse schaaktitel als enige twee spelers nog zonder puntverlies. Tweevoudig winnaar L’Ami versloeg vandaag de Apeldoornse grootmeester Roeland Pruijssers.

De Woerdenaar won eerst een pion, maar na een kwaliteitsoffer van Pruijssers moest L’Ami nauwkeurig blijven in het eindspel. En dat deed hij. Sandipan speelde een uitstekende partij tegen Thomas Beerdsen.

Koningspositie
De 17-jarige Apeldoorner kwam tegen de Indiër in de problemen door zijn onveilige koningspositie. Van de tien grootmeesters waren er zeven zonder kleerscheuren de eerste twee ronden doorgekomen. In de derde ronde liepen er dus vijf hun schade op. Behalve Pruijssers waren dat regerend kampioen Dimitri Reinderman en Das Debashis, die onderling het punt deelden.

Vyacheslav Ikonnikov bleef tegen de Assenaar Ivo Maris op remise steken. De Russische winnaar van 2014 kwam een pion achter, maar er was voldoende compensatie om de remisehaven te bereiken. Ook de Duitser Daniel Hausrath deelde het punt. Maurice Schippers uit Almelo zorgde voor deze verrassing.

Reuzendoder
De 14-jarige Utrechter Casper Schoppen blijft een reuzendoder. Nu hield de jongeling de Duitser Igor Khenkin op remise. Willy Hendriks heeft de smaak nog niet te pakken. De speler van de Arnhemse eersteklasser De Toren bleef tegen Tilburger Joris Gerlagh op zijn derde remise steken. Zijn voormalig teamgenoot Mees van Osch ging hem daardoor voorbij. De Velpenaar klopte Guido Bakker uit Leiden na dubbele pionwinst.

Tom Bus dreigde tegen de Groninger Lucas van Foreest een kwaliteit te verliezen. De Dierense ASV-er koos voor een andere afwikkeling, maar dat leverde evengoed een nul op. Michiel Blok, ook al van eersteklasser ASV uit Arnhem, pakte tegen Maaike Keetman zijn eerste remise. De Friezin hield het eindspel met ongelijke lopers remise.

Regiosport