Volledig scherm
© Ap Lammers

Leenhouts en L'Ami aan kop in Open NK schaken

DIEREN - Koen Leenhouts is de grote verrassing van het Condigne Open NK schaken in Dieren. In de voorlaatste ronde versloeg de Zeeuw woensdag favoriet Eduardo Iturrizaga in een onvervalste aanvalspartij. Leenhouts deelt nu met de eveneens winnende Erwin l’Ami de eerste plaats.

Leenhouts brak met de witte stukken dwars door de stelling van Iturrizaga, nadat de dame van de Venezolaan aan het dwalen was geraakt. L’Ami had lange tijd weinig voordeel tegen de Poolse meester Lukasz Butkiewicz, maar had toch de langste adem. Achter de twee Nederlanders is titelverdediger Chanda Sandipan nu de eerste achtervolger.

De Toren-speler Willy Hendriks keerde terug in de subtop met een goede overwinning op Tjark Vos. Dries Wedda redde het niet tegen een andere sterke jeugdspeler, Max Warmerdam.

Remise

Pascal Losekoot boekte zijn eerste, niet erg boeiende remise. Pieter Verhoef won voor de tweede achtereenvolgende keer en passeerde zijn clubgenoten van ASV, Michiel Blok en Tom Bus. Die dolven beiden het onderspit.

De laatste ronde begint donderdag om 12.00 uur in Zalencentrum Theothorne. L'Ami speelt daarin tegen landgenoot Dimitri Reinderman, Leenhouts treft de Indiër Sundar Shyam.

Stand aan kop: 1. L'Ami, Leenhouts 6,5; 3. Sandipan (Ind) 6; 4. Iturrizaga (Ven), Reinderman, Shyam (Ind), Gavrilov (Rus), Annaberdiev (Tkm), Hausrath (Dui), Van Foreest, Butkiewicz (Pol), De Jong 5,5.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport