Op de voorgrond Casper Schoppen en op de achtergrond Manuel Bosboom aan het begin van de voorlaatste ronde.
Volledig scherm
PREMIUM
Op de voorgrond Casper Schoppen en op de achtergrond Manuel Bosboom aan het begin van de voorlaatste ronde. © Ap Lammers

Manuel Bosboom verhindert dat Lucas van Foreest de ‘dubbel’ haalt

DIEREN – Werd Lucas van Foreest begin juli via een zege in de barrage tegen broer Jorden voor het eerst Nederlands kampioen; de Open Nederlandse schaaktitel gaat aan zijn neus voorbij. Gisteren werd de 18-jarige Groninger afgestopt door Manuel Bosboom, die het scenario van het toernooi geschreven lijkt te hebben.

Vooral strategisch lijkt de Zaandammer in topvorm. Zo koos Bosboom dinsdag tegen Thomas Beerdsen nog voor een saaie partijopzet wetende dat de Apeldoorner dat niet ligt. Van Foreest, tot gisteren met Casper Schoppen koploper, kreeg de meer frivole schaker Bosboom tegenover zich.

De 56-jarige schaakmeester vond in een spannende stelling het juiste plan om op winst te kunnen spelen. Van Foreest vond niet de juiste verdediging en werd op fraaie wijze tot overgave gedwongen. De derde koploper Schoppen versloeg Ivo Maris. De Utrechter beschikte over voldoende zitvlees om de passief spelende Groninger Maris uiteindelijk in het eindspel te kloppen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport