Volledig scherm
Grootmeester Igor Khenkin. © DG

Nederlandse jeugd maakt het grootmeesters lastig in Dieren

DIEREN – Van de tien grootmeesters in het Open Nederlands schaakkampioenschap hebben in de tweede ronde al de eerste twee kleerscheuren opgelopen. Ditmaal waren het de jonge spelers die de grootmeesters Igor Khenkin en Csaba Horvath in bedwang hielden.

Khenkin drong aanvankelijk wel aan, maar toen de 20-jarige Fries Nick Maatman geen krimp gaf, was de Duitser snel tevreden met een puntendeling. De Hongaar Horvath leek na kwaliteitswinst wel op de zege af te stevenen, maar Casper Schoppen kreeg met het loperpaar tegenspel. Uiteindelijk bezorgde een vrijpion de Utrechter een remise.

Titelverdediger
Titelverdediger Dimitri Reinderman leek in de Dierense Sporthal Theothorne aanvankelijk op een makkelijke winst af te stevenen. De Belg Stefan Beukema bracht de stand echter weer in evenwicht, maar na 25 zetten verloor Beukema door tijdsoverschrijding.

Tweevoudig winnaar Erwin l’Ami boekte via een verre vrijpion materiaalwinst. Zijn Groningse opponent Lucas van Foreest moest daardoor buigen. De Woerdenaar L’Ami heeft nu nog de volle winst. Voor Mees van Osch is dat niet het geval. De Velpenaar liep tegen Roeland Pruijssers in een langlopende aanval.

Mat
De Apeldoornse grootmeester zette Van Osch ten slotte mat. Willy Hendriks komt dit toernooi traag op gang. De Zutphense schaakmeester van eersteklasser De Toren liep tegen de Enschedeër Zyon Kollen in een remisecombinatie.

Hendriks heeft nu twee puntendelingen achter zijn naam staan. Tom Bus herstelde zich ten koste van Jan Evengroen van zijn zure nederlaag uit de eerste ronde. Na materiaalverlies kon de speler uit Gouda opgeven. De Arnhemmer Michiel Blok bleef puntloos. De ASV-er kwam er tegen de Turk Ari Kiremitciyan niet aan te pas.

Regiosport