Volledig scherm
Lucas van Foreest (links) deelde in de zevende ronde van het ONK schaken in Dieren het punt met Erwin l'Ami. © Ap Lammers/ONK

Nederlandse schakers wijzen Russen naar tweede plan in ONK

DIEREN - De Russische heerschappij in het Open Nederlands kampioenschap schaken is definitief voorbij. Nadat maandag Lucas van Foreest al alleen aan de leiding kwam, werden de drie Russische troeven een voor een door de Nederlanders uit de achtervolgende groep gestoten.

Dimitri Reinderman was dinsdag in de zevende ronde van het ONK in Dieren de eerste die een Rus liet struikelen. De Amsterdammer kreeg tegen Sergei Lobanov via een schijnoffer met de loper een winnende aanval. Niet veel later sneuvelde Valery Loginov tegen Erik van den Doel. De Leidse grootmeester profiteerde van de slechte koningspositie van de Rus, die uiteindelijk mat ging.

Aanrijding

Vyacheslav Ikonnikov was de derde Rus die zwichtte onder de dadendrang van de Nederlanders. Casper Schoppen creëerde met een doorbraak in het centrum kansen en telde Ikonnikov vervolgens relatief eenvoudig uit. Het was voor de 16-jarige Utrechter al zijn derde zege op een grootmeester in dit toernooi. Daar kwam nog bij dat Schoppen drie kwartier te laat in de speelzaal arriveerde, doordat zijn trein door een aanrijding vertraging opliep. Zijn concentratie bleek echter geenszins verstoord.

Koploper Lucas van Foreest zag de genoemde drie landgenoten langszij komen. Zelf deelde de 17-jarige Groninger het punt met Erwin l’Ami. Daar moest Van Foreest hard voor werken. ,,Ik weet niet wat het is hier in Dieren, maar er wordt altijd flink gevochten”, zei Hans Böhm in de commentaarzaal.

Quote

Ik weet niet wat het is hier in Dieren, maar er wordt altijd flink gevochten

Hans Böhm

Willy Hendriks van de Arnhemse schaakvereniging ASV kwam door een zege op Dirk Floor uit Houten op 4 punten. ASV-er Jaap Vogel kwam via een remise met Rob van Helvoort op 2,5 punt. Net als Tom Bus, die teamgenoot Pieter Verhoef fortuinlijk versloeg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport