Volledig scherm
Dimitri Reinderman (links) gaat onderuit tegen het Utrechtse talent Casper Schoppen. © Ap Lammers

ONK dag 2: schaakkampioen 2015 verrassend onderuit

DIEREN - Na de tweede ronde van het Open Nederlands kampioenschap schaken in Dieren zijn er nog tien spelers met de maximale score. Onder hen slechts vijf van de twaalf deelnemende grootmeesters.

In het ONK zijn de vaak jonge Nederlandse subtoppers gevaarlijk voor de gevestigde orde. Dat ondervond woensdag grootmeester Dimitri Reinderman. De kampioen van 2015 werd door actief stukkenspel van Casper Schoppen in het nauw gedreven. Ook na dameruil bleven de problemen voor de Amsterdammer. Uiteindelijk werd Reinderman door de Utrechter midden op het bord matgezet.

De andere twee Nederlandse grootmeesters Erwin l'Ami en Erik van den Doel maakten geen fout. L'Ami sloot na een sterke partij de vijandelijke dame in en Van den Doel zag de Belg Stefan Beukema na kwaliteitswinst opgeven.

Sandipan aan de bak

Regerend kampioen Chanda Sandipan moest hard werken voor zijn tweede punt. Met een dameoffer koos de Indiër de aanval. De Groninger Jasper Geurink weerde zich echter knap en lang schommelde de stelling tussen Indiase winst en remise. Op zet 95 ging Geurink tenslotte toch mat. Jaap Vogel kon zijn sterke toernooistart tegen de Rotterdammer Liam Vrolijk geen vervolg geven. De pionnen van de ASV’er werden zwak en na pionverlies was het pleit beslecht. 

Willy Hendriks deelde ook woensdag het punt. Jan Evengroen uit Moordrecht wist na een enerverende partij de Zutphenaar via een eeuwig schaakcombinatie op remise te houden. Dries Wedda van ASA haalde zijn eerste punt tegen ASV’er Pieter Verhoef. Na een gelijk opgaand duel wist de jongeling uit Diepenveen met een stukoffer de dame van Verhoef te winnen. Tom Bus is net als Verhoef nog puntloos. De ASV'er leek op weg naar een puntendeling met de Indiër Ojas Kulkarni, maar bij de overgang naar het eindspel wikkelde Bus verkeerd af. Het eindspel was vervolgens verloren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport