Volledig scherm
Links koploper Vyacheslav Ikonnikov (Rusland) in zijn winstpartij tegen de 16-jarige Rotterdammer Liam Vrolijk. © Ap Lammers

ONK dag 3: Rus Ikonnikov alleen aan de leiding

DIEREN - Vyacheslav Ikonnikov was donderdag de enige van de tien koplopers in het Open Nederlands schaakkampioenschap die tot winst kwam. De Rus, die in 2014 de titel won, voerde een beter eindspel tegen de 16-jarige Rotterdammer met vaste hand naar winst.

De vier andere topduels eindigden allen in remise. Het ging er echter in de warme Dierense sporthal Theothorne ook heet aan toe op de borden. Koen Leenhouts vloog Woerdenaar Erwin l’Ami met een torenoffer naar de strot. De Zeeuw uit IJzendijke kwam met zijn aanval echter niet verder dan eeuwig schaak. Ook Erik van den Doel vocht lang voor de winst. De Leidse grootmeester vocht 80 zetten lang om Max Warmerdam op de knieën te krijgen. De jonge speler uit Tegelen gaf echter geen krimp.

De Utrechter Casper Schoppen kwam nog het dichtste bij zijn derde punt. In licht voordelige stelling nam Schoppen echter genoegen met remise tegen de Groninger Lucas van Foreest. Bij het Indische onderonsje tussen regerend kampioen Chanda Sandipan en Sharma Himanshu was er de minste opwinding.

Tijdnood

Verder achter het geweld aan de topborden streed Willy Hendriks om aansluiting te vinden met de subtop. De Zutphenaar wist echter ook tegen Tom de Jong uit Utrecht zijn serie remises niet te onderbreken. Met 1,5 punt staat de kopman van de Arnhemse schaakacademie in de middenmoot. Jaap Vogel kreeg tegen de Indiër Shyaamnikhil een aanval over zich heen. In tijdnood vond de ASV’er niet meer de goede oplossingen. Met één zege staat Vogel nog altijd een vol punt voor op zijn nog puntloze teamgenoten Tom Bus en Pieter Verhoef. Bus wikkelde tegen Belg Jasper Beukema opnieuw verkeerd af. Verhoef werd er in het eindspel afgetikt door Johan op den Dries. Dries Wedda van ASA bleef door een nederlaag in het eindspel tegen Eelke de Boer op één punt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport