Volledig scherm
Kampioen van 2014 Vyacheslav Ikonnikov wordt verrast door Tjark Vos. © Ap Lammers

Open NK schaken kent sensationele openingsronde

DIEREN - In het Open Nederlands schaakkampioenschap vielen er in de openingsronde al meteen twee grote verrassingen te noteren. De jonge Amsterdammer Tjark Vos strafte onnauwkeurig spel van Vyacheslav Ikonnikov genadeloos af. Ikonnikov was duidelijk ontevreden. ,,Na de eerste fout ging het van kwaad tot erger’’, aldus de Russische winnaar van het toernooi van 2014. 

Ook Dimitri Reinderman, die twee jaar geleden de titel pakte, kwam maar net weg met een remise door eeuwig schaak. De Duitser Sven Mühlenhaus bracht de Amsterdammer op het randje van de afgrond, maar miste door een slordigheid in de afwikkeling de winst. 

Quote

Ik dacht een vesting te hebben, maar toch net niet

Ook de Rus Alexei Gavrilov moest hard werken voor zijn eerste zege. ASV-er Michiel Blok stond steeds iets minder, maar bleef in de buurt van de remisemarges. Na ruim vijf uur strijd moest de Arnhemmer toch buigen. ,,Hij had steeds weer nieuwe dreigingen. Ik zat te tollen achter het bord. Ik dacht een vesting te hebben, maar toch net niet’’, aldus een uitgeputte Blok. 

Arnhemmers verliezen

Regerend kampioen Chanda Sandipan uit India, tweevoudig winnaar Erwin l’Ami en de Venezolaan Eduard Iturrizaga maakten geen fout. Ook Willy Hendriks van de Arnhemse eersteklasser De Toren won. Een stukoffer tegen de Almerloër Simon Elgersma was tot zijn eigen verbazing direct winnend. Hendriks teamgenoot Dries Wedda en de ASV-ers Tom Bus, Pieter Verhoef en Pascal Losekoot openden met een nederlaag. De 13-jarige Rembrandt Bruil uit Elst verraste de Duitser Theo Gungl.

Regiosport