Volledig scherm
Erik van den Doel (rechts) is na zijn winst op de Indiër Shyaamnikhil in de achtste ronde van het Open Nederlands kampioenschap schaken een van de twee koplopers. © Ap Lammers/ONK

Oranje blijft boven in ONK schaken

DIEREN – Het Open Nederlands schaakkampioenschap in de Dierense sporthal Theothorne herbergde maar zelden meer buitenlandse spelers dan dit jaar. Toch wordt de titelstrijd gedomineerd door de Nederlanders.

Die dominantie resulteerde ook al in titelresultaten. Casper Schoppen scoort een grootmeesternorm als de Utrechter in de laatste ronde achter het bord verschijnt. En de Groninger Eelke de Boer en Nico Zwirs uit Apeldoorn hebben ongeacht het onderlinge resultaat morgen een meesternorm gescoord.

Verdediger

Van de vier koplopers speelden Dimitri Reinderman en Lucas van Foreest onderling remise. Na pionwinst leek de Amsterdammer kansen te krijgen, maar de Groninger Van Foreest toonde opnieuw aan een groot verdediger te zijn.

Door deze remise gaan Schoppen en tweevoudig winnaar Erik van den Doel uit Leiden nu met 6,5 punt aan kop. Schoppen klopte de Apeldoorner Thomas Beerdsen in het eindspel en Van den Doel was de Indiër Shyaamnikhil in de aanval de baas.

Blunder

Net als Reinderman en Van Foreest kwam toernooifavoriet Erwin l’Ami op 6 punten. Na een slordigheid offerde de Woerdenaar een stuk tegen Sharma Himanshu. “Ik werd gedwongen om een paard te offeren, maar het sloeg nergens op", vertelde L’Ami aan perschef Peter Boel. De Indiër verschafte echter door een blunder een ontsnappingsroute.

Met nog vijf kanshebbers zal de slotronde donderdag bol staan van de spanning.

Kopman Willy Hendriks van de Arnhemse Schaakacademie won een dame-eindspel tegen de Fries Erik Sparenberg en heeft nu 5 punten. Teamgenoot Dries Wedda kwam op 3 punten. De Diepenvener drukte in een toreneindspel Alexander Polak van het Leidse LSG over het randje.

De ASV-ers kwamen weer tot een karige oogst. Jaap Vogel bleef door een nederlaag tegen de Amsterdammer Khoi Pham op 2,5 punt. Een score die ook teamgenoot Tom Bus heeft na zijn verlies tegen Johan op den Dries uit Rijssen. Pieter Verhoef staat na een remise tegen het Groningse meisjestalent Machteld van Foreest op 2 punten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport