Volledig scherm
De Rus Sergei Lobanov (rechts) ten koste van Max Warmerdam uit Tegelen op weg naar de gedeelde koppositie. © Ap Lammers

Russen veroveren Dieren

DIEREN - Het Open Nederlands schaakkampioenschap wordt na vier ronden beheerst door drie Russen. Koploper Vyacheslav Ikonnikov zag vrijdag na zijn remise met Erwin l’Ami zijn landgenoten Valery Loginov en Sergei Lobanov op 3,5 punt langszij komen. Achter het drietal volgen veertien spelers met 3 punten.

Het kwik liep binnen in sporthal Theothorne op tot 29,4 graden, zo meldde toernooidirecteur Ap Lammers na zo’n drie uur spelen. Juist op dat moment sloegen de Russen toe. Lobanov zag opponent Max Warmerdam van Schaakstad Apeldoorn zijn paard buitenspel zetten. De 17-jarige Rus profiteerde handig en won twee pionnen. Het vervolg liet Warmerdam zich niet bewijzen.

Kort daarna kwam ook Loginov op 3,5 punt. De coach van Lobanov zette tegen Hing Ting Lai met een stukoffer een aanval op. De Amsterdammer werd vervolgens na nog een kwaliteitsoffer uitgeteld. De stelling van Ikonnikov kraakte en piepte intussen onder het geweld dat Erwin l’Ami ontketende. De Leidse grootmeester deed een winstpoging met een kwaliteitsoffer. Ikonnikov wist echter op zet 61 de remisehaven te bereiken. ,,Ik ben veel te vroeg met de pion door gaan stomen, omdat ik dacht met een loperzet te winnen", vertelde L’Ami na afloop. “Heel slordig, eigenlijk had ik het punt al geteld.”

Eeuwig schaak

De Indiërs Chanda Sandipan en Sharma Himanshu misten een kans zich bij de leiders te voegen. Himanshu liet in goede stelling een pion van de Amsterdammer Dimitri Reinderman doorlopen en Sandipan kon met twee pionnen voorsprong niet ontsnappen aan eeuwig schaak tegen de Zeeuw Koen Leenhouts. Willy Hendriks en Dries Wedda van de Arnhemse schaakacademie staan beiden op 2 punten. Hendriks liet tegen Rembrandt Bruil uit Elst zijn vierde remise optekenen en Wedda verzilverde een koningsaanval tegen de 10-jarige Groningse Machteld van Foreest.

ASV’er Jaap Vogel en Pieter Verhoef staan op 1 punt. Vogel verloor na pionverlies van de Duitser Benjamin Melde en Verhoef versloeg Guy Bielderman uit Deventer. Tom Bus kwam via een salonremise tegen de Fries Jan Boersma van de nul af.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport