Volledig scherm
Nederland wint zijn eerste EK-wedstrijd met 32-24 van Letland. Egils Politers #35 (LAT) tussen Toon Leenders #7 (NED) en Robin Schoenaker #19 (NED) in. © BSR Agency

Schoenaker houdt bij eerste EK-zege Oranje Letse handbalkolos in bedwang

TRONDHEIM - Het was zaterdagavond feest bij Robin Schoenaker en de andere Oranje-handballers. De 24-jarige Arnhemmer boekte met een 32-24 overwinning op Letland de eerste EK-zege ooit voor de Nederlandse mannenploeg.

,,Het ging geweldig, ik heb heel de wedstrijd gespeeld en persoonlijk ging het ook lekker”, meldt Schoenaker, die in het eerste EK-duel tegen Duitsland alleen de eerste helft in actie kwam, vanuit Trondheim. ,,Zeker de eerste helft (ruststand 16-10, BvZ) hadden we ze goed onder controle. Zeker Kristopans.”

‘Lekkere pot’

Kristopans is Dainis Kristopans, de Letse handbalkolos van 2.15 meter en 135 kilogram. Schoenaker had zijn handen er meer dan vol aan. ,,In de EK-kwalificatie had ik ook al tegen hem gespeeld, maar je moet álles geven om hem af te stoppen. Hoe? Met z’n allen tegen hem aan springen. Ik stond in het middenblok aan de linkerkant en een aantal keer kwam ik 1-tegen-1 met hem te staan.”

Vóór rust scoorde Kristopans maar één keer, de tweede helft kreeg hij meer vat op zijn tegenstanders van Oranje. ,,Maar we hebben weinig fouten gemaakt waardoor we eigenlijk geen moment in de problemen zijn geweest”, zag Schoenaker. ,,Het was een lekkere pot om te spelen. De eerste EK-overwinning is nu een feit dus iedereen ging uit z’n dak. Heel gaaf. Maar nu weer snel de focus op de volgende wedstrijd.”

Nederland speelt maandag om 20.30 uur het laatste groepsduel tegen Spanje, dat na Letland ook Duitsland versloeg en aan kop gaat met vier punten. Duitsland en Nederland hebben beide twee punten, Letland nul. De beste twee landen gaan door naar de volgende ronde.

Regiosport