Volledig scherm
Tony Soli. Foto: Marc Pluim

Soli van VDZ zet alles op voetbal

ARNHEM - Tony Soli gelooft in God. Elke avond, voor het slapen gaan, richt hij zich tot Hem. De 17-jarige voetballer van VDZ uit Arnhem wil profvoetballer worden en als dat lukt, belooft hij de mensen uit zijn geboortedorp Busumbala in Gambia te helpen.

„Ik vergeet nooit waar ik vandaan kom. In Busumbala heb ik voetballen geleerd. Op de blote voeten in het zand. Mijn nagels zien er niet meer uit.”

Nederland
Twee jaar geleden kwam Tony Soli naar Arnhem. Samen met zijn moeder en zijn broertje Simon (13). Zijn moeder had in Gambia een Nederlandse man leren kennen en het gezin ging samenwonen in Nederland. Soli heeft een tijdelijke verblijfsvergunning. „Het was voor mij wennen. Ik kende niemand, sprak de taal niet. Ik voelde mij eenzaam, maar nadat ik mij bij VDZ had aangemeld veranderde dat snel. Ik maakte vrienden, werd geaccepteerd. VDZ is mijn familie.”

Contact
Via Skype en Facebook onderhoudt Soli contact met zijn grootmoeder en zijn vrienden in Busumbala. „Ze weten van mijn droom, profvoetballer worden. Ze zijn trots op mij en ik op hen. Ik heb Busumbala op mijn voetbalschoenen laten drukken.”

Regiosport