Volledig scherm
Karim Elzoghby in Rabat. © Jessica Rodrigues

Springruiter Karim El Zoghby uit Velp mag naar de Olympische Spelen

RABAT (Marokko) - Karim El Zoghby heeft zich met zijn land Egypte geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio. De springruiter, die al meer dan 20 jaar in Velp woont en werkt, zag zijn team deze zondagmiddag in een bloedstollende finale in Rabat de concurrentie verslaan. De prestatie is bijzonder, omdat Egypte voor het laatst in 1960 in Rome een springteam op de Olympische Spelen had.

El Zoghby zit na lange fysieke problemen sinds een aantal maanden weer in het zadel. Ook zijn paarden hebben daarom lange tijd geen wedstrijden gereden en om die reden had El Zogbhy besloten om reserveruiter te zijn in de Marokkaanse stad. De ruiter uit Velp deed zelf dus niet mee aan de finale, maar wel aan de eerdere wedstrijden. Aan de vooravond van de finale in Rabat gaf El Zoghby aan ‘nog nooit zo nerveus’ te zijn geweest. Hij fungeerde in de bloedhitte van Noord-Afrika als hulpje van zijn teamgenoten en moest paraat staan als er een combinatie zou uitvallen.

Slechts 2 tickets te vergeven

De Nations Cup in Marokko was onderdeel van de Morocco Royal Tour. De 6 Arabische toplanden in de springsport (Qatar, Jordanikwamen in Rabat samen om te strijden de 2 allerlaatste teamtickets voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Naast Egypte, greep ook - tot groot verdriet van het thuispubliek - Qatar een ticket voor Tokio. Nederland kwalificeerde zich vorig jaar al op het WK paardensport in de Verenigde Staten.

4de Spelen op rij voor El Zoghby?

Of El Zoghby daadwerkelijk naar Tokio zal afreizen, is nog niet duidelijk. De bondscoach van Marokko maakt zijn selectie vlak voor de Spelen bekend. Maar gezien zijn eerdere resultaten maakt de ruiter uit Velp een goede kans. Hij is namelijk sinds de Spelen van 2008 telkens als enige Egyptische ruiter (individueel) aanwezig geweest op het meest prestigieuze toernooi van de wereld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport