Marc Pluim
Volledig scherm
Marc Pluim

Tijs van Driel is eindelijk sterker dan zijn broer

ARNHEM - Hij voetbalde tot en met de C1 bij het Arnhemse VDZ, maar toen werd de lokroep van het water te sterk.

Inmiddels speelt de achttienjarige Tijs van Driel alweer een jaar of drie bij tweedeklasser ENC. zaterdag verloor hij met zijn team de topper tegen NDD/HE-KEY. De Doetinchemmers wonnen in Arnhem met 7-4.

Dat Van Driel de rest van zijn familie (tante Marieke van Driel speelde zelfs in het Nederlands team) in het waterpolo volgde had meerdere redenen, vertelde hij in zwembad Valkenhuizen.

"Ik merkte dat ik wel aardig kon voetballen, maar dat ik het daar nooit ver in zou kunnen schoppen. Bovendien was ik het een beetje zat dat mijn broer, die twee jaar ouder is, altijd een stuk sterker was dan ik. En hij polode wel. Dus toen ik drie jaar geleden besloot zelf ook te gaan spelen heb ik me niet alleen bij ENC aangemeld, maar ook bij de Gelderse selectie onder zeventien. Daardoor ben ik snel op hem ingelopen. En inmiddels is hij gestopt en speel ik hier mooi in het eerste."

De VWO scholier heeft vrijwel elke thuiswedstrijd van ENC een druk programma aangezien hij ook nog in het tweede speelt. "Ik kan die ervaring goed gebruiken. Ik heb namelijk wel wat jaartjes in te halen. Toch kan ik het goed aan. Ik vind het in ieder geval heel leuk om te doen."

Wat Van Driel het meest opviel toen hij van voetbal overstapte op waterpolo, was dat in het zwembad alle leeftijdscategorieën door elkaar speelden en trainden.

"Bij VDZ was ik gewend om vooral met leeftijdsgenoten om te gaan. Hier loop ik als achttienjarige tussen jongens van ver over de dertig die kinderen hebben, en banen. Dat is een volkomen andere leefwereld dan de mijne. Ik heb net twee jaar een vriendin. Ik ben nog lang niet met kinderen bezig."

Met die vriendin heeft hij overigens al wel hele andere plannen. Hij wil met haar na zijn schooldiploma drie maanden gaan reizen, waarschijnlijk door Australíë.

"Ik doe dit jaar mijn eindexamen en weet nog helemaal niet wat ik daarna wil. Dus hebben we afgesproken dat we eerst acht maanden gaan werken om genoeg geld te hebben om daarna die reis te maken. Dat geeft mij tevens de mogelijkheid om ook komend seizoen nog voor ENC te spelen."

"En in die tijd wil ik zo goed mogelijk worden. Omdat ik zo laat ben begonnen, is zwemmen bijvoorbeeld niet mijn sterkste punt. Dus heb ik deze zomer op advies van de coach (John Uittenhout red.) doorgetraind. Verder gaan we met een aantal man twee keer in de week naar de fitness. Ook dat helpt. Door dat alles kan ik inmiddels wel zeggen dat ik sterker ben dan mijn broer, en daar was alles toch om begonnen, niet?"

Van Driel scoorde één keer tegen NDD, net zoals Max van den Brink, Michiel Flipse en Mark Liesting.

Regiosport