Volledig scherm
Willy Hendriks op jacht naar de kopgroep na zijn zege op Zyon Kollen. © Ap Lammers

Willy Hendriks nadert na kunststukje toppers in ONK

DIEREN - Het Open Nederlands kampioenschap schaken gaat zaterdag de vijfde dag in met vijf koplopers met 3½ punt. Met een half punt achterstand op dat vijftal smaakt voor Willy Hendriks het toernooi naar meer.

,,Als er een schoonheidsprijs was geweest, had ik die vandaag verdiend”, zei de Zutphenaar na zijn winst op de Enschedeër Zyon Kollen in de vierde ronde in het Dierense Zalencentrum Theothorne.

Vervelende middag

Met twee stukoffers bezorgde de speler van de Arnhemse eersteklasser De Toren een vervelende middag die in mat eindigde. Dat Hendriks de toppers tot op een half punt naderde was te danken aan de twee korte remises van de drie koplopers. 

Tweevoudig winnaar Erwin l’Ami uit Woerden probeerde het even tegen Eduard Iturrizaga. Maar na een paar goede zetten van de Venezolaan was de vrede snel getekend. De Zeeuw Koen Leenhouts ging tegen Meilis Annaberdiev de strijd uit de weg. Na 13 zetten werden de handen al geschud.

Deze twee puntendelingen gaven Chanda Sandipan en Roeland Pruijssers de kans om langszij te komen. Regerend kampioen Sandipan uit India rolde Casper Schoppen uit Utrecht in een aanvalspartij op. De Apeldoornse grootmeester Pruijssers liet Stefan Beukema uitrazen en profiteerde toen van de verwaarloosde verdediging van de Belg.

Stukoffer

Hendriks’ teamgenoot Dries Wedda wist in al dat geweld niet overeind te blijven. De Diepenvener moest na een mislukte aanvalspoging buigen voor de Amsterdammer Hing Ting Lai. Wedda bleef zo op twee punten en zag onder meer de ASV-er Pascal Losekoot langszij komen. Losekoot wist een loper te veroveren van Henk Jan Evengroen uit Moordrecht. Die kreeg daar nog vier pionnen voor, maar na een stukoffer van Losekoot stortte de stelling van Evengroen in.

Rembrandt Bruil kwam ook op twee punten. De 13-jarige schaker uit Elst klopte generatiegenoot Tyro Bekedam. Michiel Blok kwam van de nul af door clubgenoot Pieter Verhoef te verslaan. Tussen Blok en Verhoef bevindt zich de vierde ASV-er, Tom Bus. De Dierenaar kreeg een messcherpe counter van de Zwollenaar Ferdinand Binnendijk over zich heen. Na kwaliteitsverlies staakte Bus de strijd.

Regiosport