Volledig scherm
archieffoto © stock.xchng

Groenhuis maakt het verschil bij Toren Elst

ELST - De Elster Toren heeft het verloren seizoen in de eerste klasse afgesloten met winst op ASV 5: 4½-3½. Daarmee losten de schakers uit Elst, die hun titelaspiraties al vroeg konden opbergen, hun Arnhemse opponent op de valreep af als de nummer drie van de ranglijst.

De duels van De Elster Toren tegen ASV 5 zijn altijd zeldzaam spannend. Daar vormde deze aflevering tijdens de gemeenschappelijke slotronde in Onder de Toren te Elst geen uitzondering op. Het was al ruim in het laatste uur van de partijen toen de eerste twee puntendelingen genoteerd werden. Hans Polman zag geen kansen in een eindspel tegen Rob Huberts en John Remmerts deed al lang tevergeefs winstpogingen tegen Paul van der Lee.

Stefàn Brouwers trok vanuit de opening fel van leer, maar routinier Siert Huizinga ving de aanvallen geroutineerd op. Ploeggenoot Marc Groenhuis drong met dame en toren de stelling van Paul Schoenmakers binnen en werd naar later bleek de matchwinnaar.

Invaller Eric Hartman ontsnapte in het eindspel tegen Quirine Naber met een pion minder naar remise en dat deed Erik Wille voor ASV weer tegen John van Ginkel. Van Ginkel kwam zelfs nog in gevaar, maar via eeuwig schaak ontkwam de captain van De Elster Toren aan een mat.

Kopman Sjoerd van Roosmalen kreeg tegen Wouter Abrahamse een gevaarlijk stukoffer tegen. Er volgde een lange afwikkeling met een remise-eindspel als resultaat. Martin Weijsenfeld blunderde in het eindspel van zijn partij tegen Coen Mekers, waarna remise het maximaal haalbare was.

ASV 5-De Elster Toren 3½-4½: Wouter Abrahamse-Sjoerd van Roosmalen ½-½, Paul Schoenmakers-Marc Groenhuis 0-1, Paul van der Lee-John Remmerts ½-½, Siert Huizinga-Stefàn Brouwers ½-½, Erik Wille-John van Ginkel ½-½, Coen Mekers-Martin Weijsenfeld ½-½, 7. Rob Huberts-Hans Polman ½-½, 8. Quirine Naber-Eric Hartman ½-½.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport