‘Wereldrecord’ op NK in Huissen?: dammers houden elkaar 412 zetten en ruim 8,5 uur aan de praat

De partij tussen Anton van Berkel en Hein Meijer in de 4e ronde voor het NK dammen in Huissen vergde gister veel van het zitvlees. De beide finalisten hielden elkaar ongekend lang aan de praat: pas na elk 206 zetten en na ruim 8,5 uur speeltijd werden de punten gedeeld.

Dat is volgens insiders een nieuw wereldrecord en zou in het Guinessbook of Records moeten kunnen worden verwerkt. De langste partij in zetten stond op 137 zetten en ging tussen Daan van Os en Maurits Meijer. Het record ontstond ook gisteren in een roemrucht eindspel met 5 tegen 2 dammen waarover al veel in theorieboeken is geschreven.

Meijer deed hardnekkige maar vergeefse pogingen Van Berkel op verlies te zetten. De Amsterdammer zou daarmee op gelijke hoogte met de 4 koplopers komen. Nu gaan Alexander Baljakin, Jan Groenendijk, Wouter Sipma en Wim Kalis met een plus 1 score aan de leiding.

Baljakin dankt zijn klassering aan de winst op Niek Kuijvenhoven, Groenendijk en Sipma wonnen van Ron Heusdens en Kalis versloeg Ron Geurtsen die in een remisestelling opgaf. In het groepje van 4 met 1 punt achterstand zitten Martijn van IJzendoorn (1 van de favorieten) en Huissenaar Jos Stokkel. Ze kwamen in alle partijen de deling van de punten overeen.

Ondanks de vele remises verloopt dit NK buitengewoon strijdlustig. Meestal lopen dampartijen tussen 50 en 60 zetten af. Bij dit titeltoernooi gaan de spelers er vol in. Verschillende partijen werden pas na meer dan 75 zetten beëindigd. Het NK gaat vanmiddag om 13.30 uur verder met de vijfde ronde.

Volledig scherm
archieffoto © stock.xchng
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport