Volledig scherm
Tim Ariesen in het tenue van zijn nieuwe Chinese ploeg. © Robert Westerink

Ariesen kijkt zijn ogen uit in China

RHENEN - Het leven van wielrenner Tim Ariesen speelt zich sinds een jaar af in Azië. In juli 2018 leverde de 25-jarige sprinter zijn profcontract bij Team Roompot in en vertrok hij naar het verre oosten. Ariesen over verbazingwekkend China, luiere koersen en het weinige contact met het thuisfront.

Voor even is Ariesen weer terug in Rhenen, bij zijn familie, vrienden en vriendin. Hij ziet hen nog maar weinig, want - zoals Ariesen zelf zegt - ,,Mijn leven speelt zich tegenwoordig af in Azië.” Het is voor de wielrenner een korte zomerstop, totdat in augustus het Aziatische wielerseizoen weer hervat wordt. In juli 2018 tekende Ariesen een contract bij de Chinese ploeg Ningxia Sports Lottery. Aan het begin van dit jaar ruilde hij die ploeg in voor het Taiyuan Miogee Cycling Team. ,,Bij Ningxia hadden ze wat geldproblemen, vandaar. Taiyuan Miogee is een nieuwe ploeg en ik mocht daar vrienden mee naar toe nemen. Dat was dus een makkelijke keuze.” 

Quote

Ik ben een stuk luier geworden. Of ik daar een verklaring voor heb? Zeker!

Tim Ariesen

Die vrienden zijn Jeroen Meijers en André Looij, voorheen zijn ploeggenoten bij Team Roompot. ,,Jeroen is al echt naam aan het maken in het Aziatische peloton. Dat geldt voor mij nog wat minder”, is Ariesen eerlijk. Dit seizoen heeft Ariesen drie rondes gefietst in Azië. De overgang naar China heeft van hem ook een andere wielrenner gemaakt. ,,Ik ben een stuk luier geworden. Of ik daar een verklaring voor heb? Zeker; het niveau ligt hier gewoon een stuk lager. Ik hoef minder hard te werken tijdens koersen. Het is sparen, sparen en dan even knallen in de sprint.”

Chinese Muur

Ariesen ging ook niet alleen voor het wielrennen naar China. Hij wil wat van de wereld zien. ,,Wat dat betreft is het soms ook één grote vakantie. Als we niet koersen proberen we zoveel mogelijk van Azië te zien. Ik ben bij de Chinese Muur geweest, heb The Hundred Islands op de Filipijnen gezien. We maken van alles mee; het is een heel andere wereld. Een verbazingwekkende wereld. Na mijn tijd in China kom ik hier misschien nooit meer terug, dus ik wil zoveel mogelijk zien en doen.”

Volledig scherm
Tim Ariesen als wielrenner van Team Roompot. © Pouw Jongbloed

Een vaste standplaats heeft Ariesen niet. Hij sleurt van hot naar her en slaapt in hotels door heel Azië. ,,Maar de ploeg regelt altijd goede hotels, dus ik slaap goed. Daar moet je tegen kunnen en dat kan ik.” Nederland mist hij niet per se. Contact met het thuisfront probeert hij ook zo veel mogelijk te mijden. ,,Als ik in Azië ben, ben ik ook écht daar. Natuurlijk kan ik elke dag contact hebben met mijn familie, vrienden en vriendin, maar dat zou het alleen maar moeilijker maken. Ik probeer niet al te veel contact te hebben als ik daar ben.”

Vriendin

En zijn relatie, hoe houdt die zo goed stand? ,,Mijn vriendin en ik wilden samen gaan wonen in Nederland, maar dat ging dus niet door. Zij is druk met haar studie en woont in Utrecht. We zien elkaar inderdaad niet extreem veel. Dat is lastig, maar dat komt nog wel. Dit jaar wil ik sowieso nog in China blijven. Daarna moet ik zien of ik door wil gaan met wielrennen of er mee stop. Ik denk er over na, maar kijk aan het eind van dit jaar wel wat het wordt. Voor nu heb ik het in elk geval nog ontzettend naar mijn zin daar.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport