Volledig scherm
Beeld uit de wedstrijd tussen BCE'78 en Trajanum. © Herman Stöver

BCE’78 boekt ruime winst na ontsnapping

EDE - De basketballers van BCE’78 wilden de eerdere nederlaag bij het Nijmeegse Trajanum kost wat het kost rechtzetten. Dat lukte na een miraculeuze ontsnapping: 81-70.

Met nog drie minuten in de reguliere wedstrijd stond BCE’78 met 55-64 achter tegen de Nijmegenaren. ,,We wilden deze derby echt winnen. In de slotfase krijgen wij die vechtlust en dan zien we dat het opeens wel lukt”, reageert aanvoerder Damiël Ermen.

Voorafgaand aan de slotfase moest BCE’78 bijna veertig minuten in de achtervolging. De Edenaren dichtte in het eerste kwart een 3-11 achterstand tot 17-20. Richting de rust was het verschil verkleind tot twee: 30-32, maar een voorsprong zat er niet in. Na het derde kwart keek de ploeg van Geraldo Rustenberg aan tegen een 47-52 achterstand en zelfs 47-57.

Maar bij een 55-64 stand dichtte BCE’78 met twee driepunters het gat tot slechts drie (61-64), waarna het tot dan toe rustige publiek (af en toe geklaag over onnodige fouten) zich op een positieve manier met de wedstrijd ging bemoeien.

Na een overtreding van Thijs Dueck kreeg Trajanum twee vrije worpen. BCE’78 had de hulp van het publiek duidelijk nodig. En die gaven gehoor. Met luid getrommel brachten ze Bram van Loenen van zijn stuk: twee keer mis, waarna Ermen in een tegenstoot - met nog twee seconden op de klok - voor de 64-64 gelijkmaker zorgde en er een overtime uitsleepte.

Ermen: ,,Ik zie vaak dat de ploeg die er nog een gelijke stand uitsleept, ook de overtime pakt”, en dat was deze keer niet anders. Waar de reguliere wedstrijd barstte van spanning, was de verlenging eenrichtingsverkeer met een uiteindelijke ruime overwinning voor BCE’78. ,,We hebben Trajanum in overtime gesloopt.”

BCE’78, dat na elf wedstrijden met zestien punten tweede staat, is volgende week vrij en kan zijn positie op de ranglijst weer verliezen. Koploper Scylla (18 uit 10), Batouwe 2 (14 uit 9), Trajanum (10 uit 14) en Groningen 3 (12 uit 9) zullen met de Edenaren de uiteindelijke top vijf vormgeven.

In dezelfde competitie verloor het Wageningse Sphinx, waar Ermen de coach is,  met 52-75 van koploper Scylla. Door de nederlaag blijven de Wageningse studenten onderaan staan. 

Regiosport