Volledig scherm
Jordi Bueck, speler van BCE'78. © Herman Stöver

BCE’78 kijkt met vernieuwd team omhoog

EDE - Basketballer Jordi Dueck groeide met vrienden op bij het Wageningse Pluto. Toen ze volwassen werden, gingen de vier een eigen weg. Op initiatief van Dueck koos het kwartet voor een hereniging. Niet bij hun oude liefde, maar bij het Edese BCE’78.

,,In eerste instantie wilden wij ook terug naar Pluto, waar ik zeventien jaar speelde. Zij wilden focussen op jeugd.” Dat tijdperk heeft de 31-jarige Bennekommer achter zich gelaten. Samen met broer Thijs, vrienden Damiël Ermen en Yannick van der Zalm zocht het kwartet verder. ,,In Ede zochten ze nog een aantal spelers. Daarom kozen we voor BCE en daar heb ik in mijn tweede seizoen geen spijt van. In het veld gaat het goed, maar ook daarbuiten. We hebben verschillende leuke activiteiten met elkaar.”

Voor het tweede jaar spelen de Edenaren in de tweede divisie, het vierde niveau van Nederland. ,,In onze Pluto-tijd speelden we in de eerste divisie, een klasse hoger dan nu. Op dit moment merk ik geen enorm verschil tussen beiden. Voor onze tijd speelde BCE’78 een niveau lager, maar wij vroegen bij de bond of hij een plek mochten krijgen in de tweede divisie. Die goedkeuring kregen wij gelukkig. Het was wel allemaal op het laatste moment, omdat er zonder ons eigenlijk geen herenteam was. In ons ‘eerste’ jaar speelden we tegen ploegen uit Amsterdam en Utrecht. Nu zitten we in regio Noord en mogen we vijf keer naar Groningen.”

De stap naar de eerste divisie - het vertrouwde niveau voor Dueck - is binnen handbereik, vindt Dueck. ,,We staan op dit moment tweede, maar de verschillen zijn na acht wedstrijden (sommigen zes) zeer klein. We kunnen van iedereen winnen, maar ook verliezen”, schetst Dueck de verhoudingen. ,,De twee nederlagen komen door slordig spel en omdat we het niet goed uitspelen.” Voorafgaand aan het seizoen was top drie de doelstelling, maar die wil de BCE’er aanscherpen. ,,Het kampioenschap is niet onmogelijk. De top vijf is aan elkaar gewaagd. Misschien kunnen wij als eerste eindigen.”

Dueck weet ook dat het landschap in de regio verandert. Waar vroeger Pluto de meest toonaangevende club was, is BCE dat nu. ,,Verder zijn er in de regio weinig clubs op niveau. In onze competitie nemen we het wel op tegen Sphinx, de vereniging voor de Wageningse studenten. Voor mijn gevoel is dat toch anders”, bekent Dueck. Twee weken geleden eindigde het treffen tussen de ploeg van trainer Geraldo Rustenberg en de hekkensluiter nog in een riante 100-75 overwinning. Dit weekend hebben de mannen van Rustenberg rust. Volgende week neemt BCE’78 het op tegen Twente Buzzards.

Regiosport