Volledig scherm
Tom Dumoulin verschijnt wél aan de start van het NK wielrennen in Ede, eind juni. © Cor Vos

Ede mag handen dichtknijpen met komst Dumoulin

EDE - De gemeente Ede heeft de organisatie van het NK wielrennen net een jaar te snel binnen gehaald. Veel toppers laten de wedstrijd links liggen. ,,Zonde voor het wielrennen.”

Mathieu van der Poel, Dylan Groenewegen, Bauke Mollema, Wout Poels, Sam Oomen, Steven Kruijswijk. Allemaal laten ze het NK wielrennen dit jaar - eind juni in Ede - schieten. Een groot gemis voor wielerliefhebbend Nederland, maar ook bij de Koninklijke Nederlandse Wielerunie balen ze. Is het parcours niet op hun lijf geschreven? Past het simpelweg niet in de planning? Het moet anders in de toekomst. Ede is eigenlijk een jaar te vroeg aangewezen als organiserende gemeente.

Quote

Als iemand op hoogtesta­ge is voor de Tour de France bijvoor­beeld, dan is dat een goede reden om het NK te skippen

Thorwald Veneberg (algemeen directeur KNWU)

Geen nationale top

De afmeldingen stroomden de afgelopen weken binnen. Een groot deel van de Nederlandse wielertop verschijnt in de laatste week van juni niet aan de start in Ede. En dat heeft de KNWU aan het denken gezet. Want op een Nederlands kampioenschap, daar moet toch de hele nationale top bij zijn? ,,Natuurlijk”, zegt Thorwald Veneberg, algemeen directeur van de KNWU. ,,We balen dat veel renners niet starten. Het NK is een belangrijk evenement en een kans voor Nederlanders om hun helden te zien. Dit is zonde voor het wielrennen. Maar aan de andere kant heb ik er ook wel begrip voor, aangezien de Tour de France een week later begint en veel renners tijdens het NK volop in de voorbereiding daarop zitten.”

Volledig scherm
Mathieu van der Poel - vorig jaar Nederlands kampioen wielrennen op de weg - slaat het NK in Ede over. © ANP

Dispensatie

De regel is: wie aan het wereldkampioenschap wielrennen mee wilt doen, moet eerst ook op het Nederlands kampioenschap starten. ,,Maar wielrenners kunnen dispensatie aanvragen en die delen wij ook uit. Als iemand op hoogtestage is voor de Tour de France bijvoorbeeld, dan is dat een goede reden om het NK te skippen”, legt Veneberg uit.

Daar wil de KNWU verandering in brengen. ,,Het is sowieso een lastige puzzel. Van de UCI moet het NK dit jaar in het geplande weekeinde plaatsvinden, omdat er dan geen andere wedstrijden zijn. We gaan het er over hebben om in de toekomst ook minder dispensaties uit te delen.”

Er komt dus in elk geval een andere Nederlands kampioen dan vorig jaar, toen Mathieu van der Poel zegevierde in Hoogerheide. Hij ziet - afgaande op het parcours - weinig kansen om zijn titel te verdedigen.

Dumoulin

Ook Roompot-Charles-wielrenner Jan-Willen van Schip was niet bepaald te spreken over het parcours dat in en rondom Ede is uitgestippeld en kwam zelfs met een alternatief parcours. ,,Maar aan het parcours kan het niet liggen”, denkt Veneberg. ,,Anders hadden jongens als Tom Dumoulin en Wilco Kelderman zich ook afgemeld. Je kunt natuurlijk ook altijd in dienst rijden van een ploeggenoot. Nee, ik geloof niet dat het parcours reden is van de afmeldingen.”

Quote

Nee, ik geloof niet dat het parcours reden is van de afmeldin­gen

Het Team Sunweb-duo meldde zich in eerste instantie ook af voor het NK, maar kwam daar later op terug en verschijnt toch aan de start op de Arnhemseweg in Ede. De Arnhemseweg is ook meteen het meest interessante stukje parcours, waar het richting de finish ietsjes omhoog loopt.

De verwachtingen van Veneberg voor de laatste zondag in juni? ,,Het parcours is gemaakt voor zowel sprinters als klassiekerrenners. Het kan alle kanten op. Ik ben benieuwd wie de koers gaat controleren.”

Volledig scherm
Thorwald Veneberg, algemeen directeur van de KNWU. © photo: Cor Vos
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport