Jito Kok namens Mechelen in de wedstrijd tegen kampioen Oostende.
Volledig scherm
Jito Kok namens Mechelen in de wedstrijd tegen kampioen Oostende. © BELGA

Geen play-offs, wel veel onzekerheid voor Jito Kok

WAGENINGEN/MECHELEN - Heeft Wageninger Jito Kok (25) zijn laatste wedstrijd voor Kangoeroes Basket Mechelen gespeeld?

Met knappe zeges in de laatste weken schaarde Kangoeroes Basket Mechelen zich bij de beste acht ploegen van de Belgische Basketbal League. Die plek is aan het eind van het seizoen normaal gesproken goed voor een ticket voor de play-offs om het kampioenschap, maar ook voor Wageninger Jito Kok en zijn teamgenoten in Mechelen is het nu niet ‘normaal’.

Sinds afgelopen weekend zit het seizoen erop. BC Oostende is uitgeroepen tot kampioen. ,,Zo hebben we ineens een kampioen”, zegt Kok. ,,We keken zo uit naar die play-offs, want we waren de laatste tijd bezig met een goede serie. Wonnen van BC Oostende, maar ook van Belfius Mons, de nummer twee. Ik gaf ons nog best een kans “

Flinke renovatie

Kok, ook international, moest met Mechelen van ver komen. De ploeg onderging een flinke renovatie, nadat het vorig seizoen in de eerste ronde van de play-offs werd uitgeschakeld. Het najaar van 2019 verliep nog stroef voor Mechelen, maar in het nieuwe jaar verloor de ploeg maar twee keer.

Quote

We keken zo uit naar die play-offs, want we waren de laatste tijd bezig met een goede serie

,,Zeker de laatste weken speelden we ons beste basketbal, maar daar hebben we weinig meer aan. We hebben nu allemaal andere prioriteiten”, doelt Kok op de waan van de dag, waarin iedereen zich momenteel bevindt.

,,Zelf vind ik het niet erg om in Mechelen te zitten. Als ik zou willen, kan ik naar mijn ouders in Wageningen. Maar we hebben hier ook Amerikaanse jongens in de ploeg. Voor hen is het wel even andere koek. Die kunnen niet zomaar even naar huis. En ook niet naar de gym, want die zit dicht. Evenals onze trainingshal.”

EuroBasket 2021

Jito Kok tijdens de interland tegen Kroatië.
Volledig scherm
Jito Kok tijdens de interland tegen Kroatië. © SCS/Sander Chamid

Kok speelde met het Nederlandse team vorige maand nog in de EuroBasket 2021 Qualification. Nederland baarde opzien door Turkije in Ankara met 65-72 te verslaan. Kok speelde in die wedstrijd zeventien minuten mee. De thuiswedstrijd tegen Kroatië, waarin Kok ruim een kwartier speeltijd kreeg, met 59-69 verloren. Zweden is het vierde land in de groep. De beste drie kwalificeren zich voor de EuroBasket 2021.

Dat restant is voor latere zorg. Eerst focust Kok zich op de kortere termijn in België. ,,Ik heb nog een contract tot 12 mei 2020. Dan zou het seizoen normaal gesproken over zijn. Het wordt erg interessant hoe de basketbalmarkt er de komende periode uit gaat zien.”

Regiosport