Met de klok mee vanaf linksboven: Martijn Budding, Annemiek van Vleuten, Taco van der Hoorn, Jan-Willem van Schip en Lennard Hofstede.
Volledig scherm
PREMIUM
Met de klok mee vanaf linksboven: Martijn Budding, Annemiek van Vleuten, Taco van der Hoorn, Jan-Willem van Schip en Lennard Hofstede. © 123987738

Hoe staan onze troeven in het peloton ervoor? ‘Ik wil laten zien dat ik bij de grote jongens hoor’

wielrennenWaarom wordt Annemiek van Vleuten elk jaar nog beter? Hoe bereidt Jan-Willem van Schip zich voor op de Olympische Spelen in Tokio? Wordt Lennard Hofstede een grote meneer bij Team Jumbo-Visma? Pakt Martijn Budding zijn tweede kans in het profpeloton en laat Taco van der Hoorn zich zien in het voorjaar? Het wielerseizoen 2020 is begonnen!

Wegkapitein focust zich op mentale aspect

Hij is nog maar 25 jaar, maar Lennard Hofstede is bij het grote Team Jumbo-Visma al een gewaardeerd wegkapitein. Op dat vlak is hij in de leer bij Der Panzerwagen, de Duitser Tony Martin. Hofstede wil vooral mentaal sterker worden dit jaar.

,,Soms denkt mijn hoofd dat het klaar is, maar dan zit er nog meer in. Ik moet de juiste dingen tegen mezelf zeggen als ik het moeilijk heb op de fiets. Dat gaat steeds beter, maar daarin wil ik dit seizoen verbeteren”, legt Hofstede uit.

Het mentale aspect is ook belangrijk in de rol die hij ambieert. ,,Mijn focus ligt op het wegkapiteinschap bij de ploeg. De lijntjes uitzetten in een koers als verlengstuk van de ploegleiding. Ik denk dat ik - ondanks mijn leeftijd - ver genoeg ben om dat te kunnen. Ik moet ook het respect winnen bij de ervaren renners in de ploeg. Ik ben een goede kapitein, maar kan nog beter worden. Tony geeft mij veel feedback.”

Lennard Hofstede maakte in zijn eerste jaar bij Team Jumbo-Visma flinke stappen.
Volledig scherm
Lennard Hofstede maakte in zijn eerste jaar bij Team Jumbo-Visma flinke stappen. © photo: Cor Vos

Hofstede heeft zijn eerste jaar bij Team Jumbo-Visma er op zitten, na zijn overstap van Team Sunweb. ,,Dat jaar is goed bevallen. Ik hoorde van Antwan Tolhoek al dat ze bij Jumbo-Visma echt wielerminded zijn. Minder bedrijfsmatig dan bij Team Sunweb.

Mijn uitslagen laten het misschien niet meteen zien, maar elke wedstrijd die ik fietste in 2019, was ik sterk. Vooral in de Vuelta heb ik mijn motor flink kunnen vergroten. Daar hoop ik dit seizoen profijt van te hebben. De Giro d’Italia is het hoofddoel voor dit seizoen.’’

Hofstede begint het seizoen met de Ruta del Sol.

Van Vleuten niet bang: ‘Dare to lose’

Annemiek van Vleuten:  ,,Ik zou graag nog eens de Ronde van Vlaanderen winnen.’’
Volledig scherm
Annemiek van Vleuten: ,,Ik zou graag nog eens de Ronde van Vlaanderen winnen.’’ © EPA

Met 37 jaar hoort ze bij de ouderen van het wielerpeloton, maar de slijt zit er nog lang niet in. Sterker nog: 2019 was haar beste jaar ooit. Annemiek van Vleuten is al jaren de te kloppen vrouw op de fiets. En in 2020 wil ze nóg beter zijn.

Wat is haar geheim? ,,Ik geniet vooral enorm. En ik maak een goede balans tussen wedstrijden en trainen’’, zegt de wereldkampioene op de weg van 2019.

,,Ik merk dat ik niet altijd meer de bereidheid heb om alle risico’s te nemen voor wedstrijden die mij eigenlijk niet liggen. Ik kies mijn koersen veel beter uit: waar ik start, heb ik ambities.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport