t.b.v. de Gelderlander DGFOTO / sport de ValleiWageningen 15/12/2018 dammer Jan Groenendijk vertrekt zondag naar EK in Moskouopdrachtnr. foto: Herman Stöver t.b.v. de Gelderlander DGFOTO de Vallei
Volledig scherm
t.b.v. de Gelderlander DGFOTO / sport de ValleiWageningen 15/12/2018 dammer Jan Groenendijk vertrekt zondag naar EK in Moskouopdrachtnr. foto: Herman Stöver t.b.v. de Gelderlander DGFOTO de Vallei © Herman Stöver

Jan Groenendijk aast op hoge eindklassering bij WK dammen

WAGENINGEN - Dammer Jan Groenendijk opent zondag voor de vierde keer de jacht op de wereldtitel. De 21-jarige Wageninger is daarvoor afgereisd naar Ivoorkust.

De kopman van ereklasser WSDV kreeg via de zijdeur toegang tot de mondiale titelstrijd in Yamoussoukro. Hij kreeg de plek toebedeeld van uittredend wereldkampioen Roel Boomtra, die de titel vanwege zijn vanwege zijn afstudeertraject niet verdedigt.

Groenendijk heeft al een flinke staat van dienst met het spelen van wedstrijden op het allerhoogste niveau. Hij eindigde in 2015 als debutant met een tweede plaats op het WK. Een jaar later verloor hij de revanche-match tegen Boomstra en op het WK van 2017 werd de jonge Wageninger vroegtijdig uitgeschakeld. Groenendijk zint op wraak en gaat in Afrika voor een topklassering.

World Masters

Groenendijk werd onlangs tweede tweede op de open Poolse kampioenschappen, nipt achter Alexander Getmanski. ,,Dit jaar bleef ik vrijwel elk toernooi zonder verliespartij. Ik won in Abidjan en schreef ook het blitztoernooi bij de World Masters in China op mijn naam. Wanneer ik die lijn doortrek, ligt op het WK een hoge klassering binnen bereik.”

Het WK eindigt op 3 oktober. Met twintig deelnemers uit twaalf landen is het toernooi sterk bezet. Er zitten dertien grootmeesters achter de borden. 

De Russische oud-wereldkampioenen Aleksej Tsjizjov, Alexander Georgiev en Alexander Schwarzman (komend seizoen voor WSDV spelend) mengen zich in de titelstrijd, net als regerend Europees kampioen Michael Semianiuk uit Wit-Rusland. 

Groenendijk neemt het zondag (13.30 uur) in de openingsronde op tegen Semianiuk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport