Jorik van Egdom maakt er het beste van in een ook voor topsporters lastige periode.
Volledig scherm
Jorik van Egdom maakt er het beste van in een ook voor topsporters lastige periode. © Herman Stöver

Jorik van Egdom investeert in ‘vreemde tijd’ in zichzelf

VEENENDAAL - Het zijn onwerkelijke tijden. Ook voor de topsporter. Triatleet Jorik van Egdom beaamt dat. 

,,Alle dingen die je normaal doet, gaan nu niet door. Het zwembad is dicht en het trainen in groepen mag natuurlijk niet. Op die manier valt het sociale effect van trainen ook weg. Erg vreemd”, zegt de 24-jarige Veenendaler.

Voor hem extra lastig omdat hij zijn ‘meters’ wil maken in meerdere disciplines: zwemmen, wielrennen en hardlopen. ,,Ik heb de faciliteiten om binnen te fietsen en te lopen. Zolang het buiten mag, doe ik dat. Maar wel volgens de richtlijnen van het RIVM.”

Spannend

,,Na deze periode gaan we een verschil zien tussen mensen, die intrinsiek gemotiveerd zijn om te trainen en het erg leuk vinden en mensen die puur op wedstrijden gefocust zijn. Dat is spannend.”

Dat is het ook met het oog op de Olympische Spelen in Japan, die verschoven zijn naar 2021. Van Egdom, die bij wedstrijden uit komt in de World Triathlon Series, heeft zich met de Nederlandse ploeg al gekwalificeerd voor Tokio. Hoe het individuele traject er uit ziet, blijft afwachten.

Quote

Ik probeer in deze periode de volgende stap te maken

Jorik van Egdom, Triatleet

,,De kwalificatierichtlijnen voor 2021 zijn still in the making. Wat voor kansen het gaat bieden, is afwachten. Ik probeer in deze periode de volgende stap te zetten, nu ik een lange periode heb waarin ik kan focussen op het verbeteren van mezelf in plaats van klaar te moeten staan voor een wedstrijd.”

Regiosport