Volledig scherm
Kimberley Bos tijdens een World Cup-wedstrijd vorig seizoen in Canada. © EPA

Kimberley Bos wil zich meteen laten zien in Lake Placid

LAKE PLACID - Skeletonster Kimberley Bos begint dit weekeinde aan het nieuwe seizoen in de World Cup. De Edese komt in actie op de Lake Placid Bobsled Track in de Verenigde Staten.

Na maandenlang trainen eindelijk weer een echte wedstrijd. ,,Heerlijk. De laatste wedstrijd was negen maanden geleden”, vertelt de 26-jarige Bos vanuit Lake Placid.

Ze verblijft al twee weken aan de andere kant van de Atlantische Oceaan om de baan zo goed als mogelijk te verkennen. ,,Er is een andere trackmanager, die ook anders heeft gebouwd. Er zijn enkele wijzigingen in vergelijking met vorig jaar. Eén bocht is zelfs zo ingrijpend aangepast dat een aantal sleeërs, onder wie mijn teamgenoot, het dak al heeft geraakt.”

Sneller

Bos legde afgelopen zomer de basis en wil de komende maanden oogsten. De winst moet gehaald worden uit die zware trainingsarbeid. ,,Hard werken is nodig om dit seizoen nog sterker en vooral sneller te starten.”

Een knieblessure gooide roet in het eten in de aanloop naar de seizoensopening. ,,Bij het starten en het op de slee duiken voel ik de pijn. Vooral in de training moet ik iets rustiger starten. Verder is het afwachten hoe het gaat. Vanaf september heb ik veel gesleed, ook om gewend te raken aan de nieuwe regelgeving.”

Op technisch gebied zijn veranderingen doorgevoerd. ,,Je mag nu met slee en al 102 kilogram wegen, waar dat de afgelopen jaren 92 kilogram was.”

Opbouwen

De Edese heeft ook veel uren gemaakt op de baan van Sigulda in Letland. Daar wordt in het voorjaar van 2020 het Europees kampioenschap gehouden, een hoogtepunt in het seizoen van de skeletonster. ,,Ik heb zin om te starten. Het gevoel is goed na weken van opbouwen.”

Bos reist de komende maanden de wereld over. De derde wedstrijd van de World Cup-cyclus is begin januari 2020 op haar ‘thuisbaan’ in het Duitse Winterberg.

Regiosport