Volledig scherm
Maarten van Garderen (links) op het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen © AFP

Maarten van Garderen wil ook wel eens een zomer zonder volleybal

LATINA - Volleyballer Maarten van Garderen speelde de laatste jaren met Modena en Trentino om de prijzen in Italië. Nu vecht de geboren Renswoudenaar met Latina tegen degradatie uit de Serie A.

Een telefoontje rond een uur of twee was prima, luidde het antwoord van Maarten van Garderen (30) op de vraag, wanneer hij het beste gebeld kon worden voor het interview. 

Maar nog voor half twee belde de loper/passer van Oranje zelf vanuit Italië. ,,Ach, ik had het eten op en dacht ik bel zelf maar even.’’

Het typeert de benaderbaarheid van de in Rensouwde geboren en opgegroeide tweemeterman. Geen kapsones, altijd bereid om de pers te woord te staan.Op de vraag hoe het met hem gaat, is het even stil. Alsof de international voelt aankomen welke richting het gesprek opgaat.

Tokio

,,Persoonlijk goed, sportief kan het wel wat beter”, luidt het antwoord en volgt er een korte lach.,,Nee, zonder gekheid. Ik heb het prima naar mijn zin bij mijn club Latina, al staan we op de één na laatste plaats. Maar ik denk dat je met je vraag doelde op het mislopen van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio met het Nederlands team begin deze maand bij het OKT in Berlijn.”

Quote

De afgelopen zeven, acht jaar heb ik bijna elke zomer doorge­traind met Oranje. Ik weet niet of ik dat komende zomer nog een keer wil

,,Daar baal ik inderdaad nog steeds van. We wilden ons als team dolgraag kwalificeren voor de spelen, hadden er alles voor opzij gezet. We wisten dat het een moeilijke weg zou zijn, waren er even dichtbij, maar misten uiteindelijk de boot. Dan is het zuur en frustrerend, als je terugkijkt hoeveel tijd en moeite we er voor niets hebben ingestoken.”

Geen vakanties

Dat is iets waartegen Van Garderen begint aan te hikken, als zijn toekomst bij Oranje ter sprake komt. ,,De afgelopen zeven, acht jaar heb ik bijna elke zomer doorgetraind met Oranje. Eén jaar een uitstapje in de zomermaanden gemaakt naar het beachvolleybal, maar in de andere jaren was het altijd wel voorbereiden met Oranje op een groot toernooi. Dat trekt een wissel op je fysieke gesteldheid. Ik weet niet of ik dat komende zomer nog een keer wil.”

Volledig scherm
Maarten van Garderen met zijn vader (midden) en broer Bart (links) © Herman Stöver

Afscheid

Net als een aantal andere spelers van Oranje wil hij daarover de komende maanden zijn gedachten laten gaan. ,,De gesprekken daarover moeten nog komen. We speelden jaren met een vrij constante bezetting bij Oranje. Ik kan me voorstellen dat er een aantal is, dat aan afscheid nemen denkt. Ikzelf sluit niets uit, maar wil eerst kijken wat anderen doen en neem daarna een beslissing.”

Focus snel verlegd 

Over de kater met Oranje had Van Garderen eigenlijk weinig tijd om na te denken. ,,Met Latina speelde ik op Tweede Kerstdag nog een wedstrijd. De dag erna vertrok ik naar Nederland om me met het Nederlands team voor te breiden op het OKT. Van de feestdagen heb ik dus niets mee gekregen. Daarna was het snel terug naar Latina om ons voor te bereiden op de tweede helft van de competitie.”

,,Druk? Ach, het is maar hoe je het bekijkt. Ik weet niet anders. Klagen hoor je me niet. Ik ben een bevoorrecht mens. Heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken.”

Italië-kenner

Dat hij in Latina is neergestreken, heeft een reden. Van Garderen wilde meer speeltijd dan hij bij zijn vorige werkgever Trentino kreeg.

,,Een mooie club, een prachtige plek in de bergen van Zuid-Tirol, maar ik wilde spelen. Latina ligt een uurtje rijden ten zuiden van Rome. Weer een andere omgeving, een andere cultuur. In de loop der jaren heb ik Italië op verschillende manieren leren kennen. Het is overal anders, maar iedere provincie heeft zijn charme.”

Vriendin

In de twee seizoenen die hij ook nog na zijn overgang van het Duitse VfB Friedrichshafen bij Ravenna speelde, leerde hij zijn Italiaanse vriendin kennen.

,,Zij is in Ravenna blijven wonen. Logisch, ik ben veel weg, soms zien we elkaar een aantal weken niet. Maar ze komt bij thuiswedstrijden van Latina regelmatig over. Weet je, dat we elkaar weinig zien heeft ook zijn voordelen. Het houdt de relatie spannend”, zegt Van Garderen met een hartelijke lach.

Succesvol op beachvolleybalveld

Volledig scherm
© ANP

Samen met Christiaan Varenhorst vormde Maarten van Garderen in 2017 een koppel in het beachvolleybal. Na een moeizame start verbaasde het nieuwe koppel vriend en vijand op het WK in Wenen.

Met een wildcard op zak kwamen ze via de achterdeur binnen, maar verlieten het toernooi door de voordeur met een vierde plek en een cheque van 28.000 dollar op zak.

Voor Van Garderen bleef het bij een eenmalig optreden in het beachvolleybalcircuit. Hij ging terug naar de zaal en wilde zich met Oranje plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokyo.

De kwalificatie liep onlangs in Berlijn op een teleurstelling uit. Of Van Garderen ooit weer als beachvolleyballer aan de slag gaat, is hoogst onzeker. Uitgesloten ook nog altijd niet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport