Volledig scherm
Annemiek van Vleuten. © photo: Cor Vos

Van Vleuten aast op rood-wit-blauwe trui

WAGENINGEN/EDE - Annemiek van Vleuten wil haar rood-wit-blauwe kampioenstrui terug. Dat moet vanmiddag gebeuren, als de Wageningse als eerste van de groep favorieten aan de tijdrit over 31,8 kilometer begint.

In 2014, 2016 en 2017 greep Annemiek van Vleuten de macht bij de race tegen de klok. Vorig jaar kwam ze tekort en ging Ellen van Dijk er met de winst vandoor. Van Vleuten aast op revanche, op eigen terrein. Maar de concurrentie is moordend, weet ze. ,,Je wint in Nederland niet zomaar een kampioenschap. Het hele podium van het WK tijdrijden in Innsbruck vorig jaar staat aan de start”, beseft Van Vleuten. Ze kan de tijdritroute in Ede dromen, maar is niet lyrisch over het parcours. ,,Het parcours is voor mij niet perfect. Heel eerlijk: als het NK niet in Ede was, was ik niet gestart. Ik ken de wegen goed en ik weet dat het langs het grootste gedeelte van het parcours een doodse boel wordt. Daar kan niemand komen met de auto.”

Quote

Heel eerlijk: als het NK niet in Ede was, was ik niet gestart

Annemiek van Vleuten

Maar eenmaal in de ‘bewoonde wereld’ komt Van Vleuten wel weer bekenden tegen. ,,Ik rij natuurlijk niet vaak een wedstrijd hier in de buurt, dus ik gok dat er meer dan gemiddelde belangstelling is. Ik woon ten slotte al een tijd in Wageningen. Voor elke wedstrijd ben ik gemotiveerd, maar dat gegeven geeft wel een extra dimensie. Het voordeel is ook dat ik super relaxed naar de tijdrit kan toewerken. Ik slaap thuis. Dat is natuurlijk uniek. Of ik op de fiets naar Ede ga? Normaal gesproken zou ik dat wel doen, maar daar is het te heet voor. Dit soort temperaturen vergt een andere voorbereiding dan normaal”, spreekt Van Vleuten uit ervaring. Ze is er wel aan gewend. Los van dat Van Vleuten bij de Australische ploeg Mitchelton-Scott fietst, komt ze net terug van een hoogtestage op Tenerife. ,,Ik kan goed omgaan met warmte. Maak me er dus niet druk om. Het belangrijkste is dat je goed blijft drinken en je vooraf niet te veel inspant. Je moet jezelf ook niet opblazen tijdens de tijdrit.”

Quote

Of ik op de fiets naar Ede ga? Normaal gesproken zou ik dat wel doen, maar daar is het te heet voor

Annemiek van Vleuten

Van Vleuten is er klaar voor. Na haar vierde plaats bij het NK tijdrijden vorig jaar is ze gebrand op de winst. ,,Dat is een extra motivatie. Of ik de grote favoriet ben? Misschien wel. Ik heb vorig jaar alleen het NK niet gewonnen, verder alles. Maar ik ben niet zo bezig met favoriet dit, kanshebber dat. In een tijdrit heb je geen tegenstand. Je moet alleen naar jezelf kijken.”

Van Vleuten start vanmiddag om 13.05 uur vanaf de Arnhemseweg in Ede. Daarna vertrekken haar concurrenten voor de titel Lucinda Brand (13.07), Anna van der Breggen (13.09) en regerend Nederlands kampioen tijdrijden Ellen van Dijk (13.11).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport