Dylan Groenewegen als eerste over de meet in 2016. De Nederlandse topsprinter zegevierde in totaal drie keer in de Veenendaal-Veenendaal Classic.
Volledig scherm
Dylan Groenewegen als eerste over de meet in 2016. De Nederlandse topsprinter zegevierde in totaal drie keer in de Veenendaal-Veenendaal Classic. © Herman Stover

Veenendaal-Veenendaal Classic wordt nieuw leven ingeblazen; toezegging Team Jumbo-Visma

VEENENDAAL - Met een nieuwe voorzitter hoopt de Veenendaal-Veenendaal Classic een nieuwe start te maken. De afgelopen jaren devalueerde de koers. André Homma (54) blikt vooruit op zijn eerste editie als voorzitter van de wielerwedstrijd.

8 en 9 mei moet het gebeuren. Dan staat de 35ste editie van de Veenendaal-Veenendaal Classic op het programma. De vrouwen keren na één jaar afwezigheid weer terug in Veenendaal. ,,En vanuit het peloton is er veel interesse om aan de start te verschijnen”, weet Homma.

Bij de mannen ligt dat anders. De afgelopen jaren verschenen er sowieso minder spraakmakende namen aan de start; vorig jaar zegevierde Zakaria Dempster(!). ,,We zijn in eerste instantie blij dat we de wedstrijd naar voren hebben kunnen halen (mei in plaats van augustus, red.), maar alsnog is het lastig om bij de mannen de echt grote namen op de startlijst te krijgen; de Giro d’Italia is ook in mei. Van Team Jumbo-Visma hebben we al wel een toezegging en vanuit andere WorldTour-ploegen is er ook interesse”, laat Homma, die in zijn jeugd tien jaar lang wedstrijden fietste, weten.

Quote

Het is een soort cirkel die we op gang moeten gaan krijgen

André Homma

Op de lange termijn hoopt de nieuwe voorzitter de koers écht weer op de Nederlandse wielerkaart te zetten. ,,Dan heb ik het over een live tv-uitzending en meer media-aandacht. Het is een soort cirkel die we op gang moeten gaan krijgen. Een bepaald niveau ploegen zorgt voor meer aandacht in de media, meer interesse vanuit sponsors en dus meer financiële middelen om de koers naar een hoger plan te tillen.”

Wielercafé

Doorkomst in 2019.
Volledig scherm
Doorkomst in 2019. © Herman Stöver

Homma, geboren in Drenthe maar inmiddels al zo’n 25 jaar woonachtig in Elst, wil meer reuring rondom de wielerwedstrijd in de ‘Beste fietsstad van Nederland’. ,,Ik wil meer de breedte in: een wielercafé, een dikke banden race, tochten voor mensen met een lichamelijke beperking, een bmx-wedstrijd en na afloop een groot feest. Het moet meer gaan leven. Met sportservice Veenendaal zoeken we momenteel die verbinding met de stad.”

Vorig jaar draaide Homma al een jaartje mee met toenmalig voorzitter Job van Schuppen, die het stokje daarna over gaf aan Homma. Hij heeft vanwege de verplaatsing van de koers op de wielerkalender minder voorbereidingstijd dan in eerste instantie verwacht. ,,We moeten dus gas geven. Over een kleine twee maanden gaat het allemaal al gebeuren.”

Als het inmiddels alombekende coronavirus tenminste niet in de weg staat. ,,Dat houden we echt week voor week in de gaten. Je ziet nu al wel dingen ontstaan bij andere sportevenementen in de maand mei, maar voor nu is het wat dat betreft nog te ver weg om nu al conclusies te trekken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport