Volledig scherm
Regerend kampioen Dimitri Reinderman © Harry Gielen

Commentator Hans Böhm leeft zich uit in Sporthal Theothorne

DIEREN – De toppers zorgden voor een geweldig spektakel in de Open Nederlandse schaaktitelstrijd. Dat was een kolfje naar de hand van commentator Hans Böhm die voor een volle zaal schaakliefhebbers een paar belangrijke verbeteringen vond in de toppartijen.

Chanda Sandipan en Erwin l’Ami spaarden elkaar niet in de strijd om de koppositie. De Indiër bracht de tweevoudig winnaar L’Ami flink in het nauw. De Woerdenaar vond echter nog een route naar de remisehaven.

Afgestraft
Schaakmeester Böhm toonde echter in de belendende commentaarzaal feilloos aan dat Sandipan een goede winstkans gemist had. Dat het soms om subtiliteiten gaat, bleek ook nog eens in het duel van regerend kampioen Dimitri Reinderman. Zo op het oog won de Amsterdammer gladjes van Nico Zwirs. Böhm vond echter een belangrijke onnauwkeurigheid van Reinderman, die ook door de Apeldoorner niet was afgestraft.

Remise
Reinderman kwam door zijn zege wel weer naast de twee koplopers. De kopgroep groeide door de winstpartijen van de Rus Vyacheslav Ikonnikov en Csaba Horvath tot vijf spelers met 3½ punt. De Velpenaar Mees van Osch bleef niet in de achtervolgende groep. Tegen de Duitser Igor Khenkin moest de oud-speler van De Toren in het eindspel buigen. Van Osch heeft nu twee punten net als voormalig teamgenoot Willy Hendriks. Hendriks speelde voor de vierde keer op rij remise. Ditmaal had de Zuthpenaar een voordeel tegen Stef van der Zon. De Fries gaf echter bijna zes uur lang geen krimp.

Spelritme
Dierenaar Tom Bus bleef op één punt staan. Amruta Sunil Mokal kreeg een flinke aanval die met een kwaliteitsoffer van Bus ook niet gekeerd werd. Een tweede offer van de ASV-er bracht ook niet het gewenste resultaat. Michiel Blok is aan het werken aan het spelritme. Tegen Jasper Zwirs maakte de ASV-er een opportunistische keuze, maar dat pakte helemaal verkeerd uit. De Apeldoorner benutte de verkregen ruimte en sloeg toe. Blok heeft een half punt.

Regiosport