De volleybalsters van Activia hebben reden tot juichen: ze zijn gepromoveerd naar de topdivisie.
Volledig scherm
De volleybalsters van Activia hebben reden tot juichen: ze zijn gepromoveerd naar de topdivisie. © Ed van Alem

Activia promoveert door ‘coronaregeling’ volleybalbond naar topdivisie

SINT ANTHONIS - De volleybalsters van Activia zijn gepromoveerd naar de topdivisie, het op één na hoogste niveau van Nederland. De club uit Sint Anthonis profiteert van een nieuwe regeling van de Nevobo, ingevoerd doordat de competities voortijdig zijn stopgezet vanwege het coronavirus.

De volleybalbond lost de situatie in de competitiepiramide (van het hoogste niveau tot het laagste niveau) op door een extra topdivisie in te voeren. Dit zorgt ervoor dat de eerste zes teams in de twee eerste divisies promoveren, in plaats van alleen de twee kampioenen. 

Activia was op weg naar de titel en wordt officieel – zonder daarvoor een titel te krijgen – als eerste gerangschikt. De Nevobo hanteert daarvoor het wedstrijdquotiënt, het aantal punten gedeeld door het aantal wedstrijden.

Opluchting

Activia-trainer Ger van Heugten
Volledig scherm
Activia-trainer Ger van Heugten © Ed van Alem

Bij Activia is de opluchting groot; de club was bang dat de inspanningen van dit seizoen voor niets zouden zijn geweest. ,,We mogen officieel geen kampioenschap vieren”, reageert coach Ger van Heugten.

,,Maar dit is wel een mooie bevestiging dat we het beste team dit seizoen zijn. We zijn blij dat dat ook de promotie oplevert waar we zo hard voor aan het strijden waren.”

Toch blijft Van Heugten ook nog met een hoop vragen achter. ,,Ik vind het mooi hoe de Nevobo het heeft opgelost en denk dat dit gezien de situatie de beste optie was”, stelt de trainer uit Oss.

,,Maar de vraag is nu hoe alles volgend seizoen wordt ingedeeld. Er promoveren veel meer teams dan gepland naar de topdivisie. Willen ze dat wel allemaal? En komt er straks ook weer een versterkte degradatieregeling? Ik ben erg benieuwd hoe dat allemaal gaat verlopen.”

Het Hapse Havoc, dat net als Activia uitkomt in de eerste divisie B en dit seizoen op dat niveau debuteerde, eindigt als achtste en handhaaft zich.

Lagere niveaus

Op de lagere niveaus promoveren de eerste twee óf drie teams van een competitie en degradeert alleen de hekkensluiter. De vrouwen van de Cuijkse fusieclub Volt, dat op basis van wedstrijdquotiënt derde werd in de derde divisie B, vallen echter net buiten de boot. 

In de klasse van Volt handhaaft het Beugense Vocala zich op het nippertje, met een elfde plek van de twaalf teams. 

De twee regionale ploegen krijgen in de derde divisie volgend seizoen gezelschap van het Sambeekse Avance, dat door de ‘coronaregeling’ eerste is geworden in de promotieklasse.

Regiosport