Volledig scherm
Mohamed Ali tijdens de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. © David van Haren

Boegbeeld Ali opnieuw beste Nederlander tijdens Zevenheuvelenloop

NIJMEGEN -Mohamed Ali was vier jaar geleden nog parkoersbouwer bij de Zevenheuvelenloop. Zondag was hij opnieuw de beste Nederlander (13de) én bleef hij recordloopster Gidey voor.

Hij voelde de hete adem van Letesenbet Gidey in zijn nek. Uiteindelijk bedroeg het ­verschil slechts 23 ­seconden. Mohamed Ali van Nijmegen Atletiek bleef op de 15 kilometer van de Zevenheuvelenloop de Ethiopische toploopster als enige Nederlander net voor. Gidey liep met haar tijd van 44.20 minuten het oude wereldrecord van Joyciline Jepkosgei (45.37, in 2017 in Praag) uit de boeken.

,,Ongekend hoe hard de vrouwen lopen”, zei Cuijkenaar Ali, met de dertiende plek (43.57) de beste Nederlander. ,,Ik heb daar veel respect voor. Ze gaan mee in de ontwikkeling, die het hardlopen doormaakt en kunnen dit soort langere afstanden goed aan.”

Ali was tevreden met zijn nieuwe persoonlijke record op de 15 kilometer. Hij was vrijdag teruggekeerd van zijn trainingsstage in Ethiopië. Daar werkte hij zich vier weken in het zweet. ,,Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik ben tevreden, want ben niet maximaal gegaan. Over een week loop ik de Warandeloop, daar kan ik me kwalificeren voor de EK cross.”

Voor zijn carrière is het belangrijk dat Ali zich plaatst voor zo’n eindtoernooi. Toch neemt de ­Zevenheuvelenloop een steeds ­belangrijkere plaats in. Ook als uithangbord voor de organisatie. Zo gaf Ali op zaterdagavond nog het startschot bij de Zevenheuvelennacht in Nijmegen, waarbij zo’n 7000 deelnemers een race over 7 kilometer liepen.

Ali voelde zich vereerd met zijn rol bij de Zevenheuvelenloop, waar 33.000 mensen aan meededen. ,,Vier jaar geleden hielp ik nog met de opbouw van het parkoers als bijbaantje. Ik zette de dranghekken neer. Het was mijn grote wens om deze race ooit te lopen. Ik ben trots dat ik twee jaar op rij de beste Nederlander ben.”

Team Zevenheuvelen

Toch ging het zondag vooral over de toptijd van Gidey (21). De meeste regionale atleten hadden pas na hun race door hoe hard zij had gelopen. Slechts vijftien mannen kwamen eerder over de streep. Zo was ze ook sneller dan Joeri Wolf, die als beste loper van Team Zevenheuvelen op plaats 25 eindigde. Zijn persoonlijk record (45.30) was goed voor de zesde Nederlandse tijd. ,,Ik heb mijn eigen race gelopen en dat ging goed”, zei de 28-­jarige hardloper. ,,Ik heb me niet maximaal ingespannen, omdat ik over twee weken de marathon van Valencia loop. Daardoor heb ik me in de trainingen meer gericht op duurwerk en daar had ik profijt van tijdens de 15 kilometer.”

Ploeggenoot Wouter Dilling had minder goede benen. De 29-jarige Nijmegenaar liep 49.07 en eindigde op plaats 81. Onder anderen Niels Theloosen (plaats 27) uit Nijmegen en zijn verenigingsgenoten van de Nijmeegse atletiekclub ­Cifla Jorrit Cleij (51) en Wouter Jansen (62) bleven hem voor. ,,Ik merkte al snel dat ik geen toptijd zou lopen, dus ik heb er maar een stevige training van gemaakt”, zei Dilling. ,,Ik merkte ook niet echt dat er zo hard werd gelopen. Na de finish hoorde ik pas dat er een wereldrecord was gelopen bij de vrouwen. Wel probeerde ik ­Susan Krumins (de beste Nederlandse) voor te blijven. Dat gaf motivatie.”

Dilling richt zich nu op de Warandeloop (zondag in Tilburg) en de Montferlandrun. Zijn vriendin Marije Peters (ook Team Zevenheuvelen) liep 55.46 en werd 18de bij de vrouwen. ,,Dat ligt rond mijn tijd van vorig jaar en daar ben ik tevreden mee”, zei de 26-jarige Groesbeekse. ,,Ik hoorde pas na de finish van het record. Ik hoorde wel veel aanmoedigingen, deze race blijft voor mij daardoor speciaal.”

Regiosport