Volledig scherm
Johnny Vervoort is terug bij de korfbalsters van SPES. © Theo Peeters

Clubicoon Johnny Vervoort heeft bij SPES weer goud in handen

MILSBEEK - Coach wil met korfbalsters van SPES nieuwe successen behalen, maar vraagt ook om geduld. ,,Ik hoop op een seizoen zonder degradatiestress.”

Voor SPES begint zondag de competitie bij Be Quick, het team uit Nuland dat in 2018 nog te sterk was in de veldfinale om het landskampioenschap. Vorig seizoen lukte het de Milsbeekse formatie niet om mee te doen om de prijzen op het hoogste niveau in het vrouwenkorfbal. Het coachingsduo Marijke de Veer en Caroline Lamers vertrok, net als ervaren kracht Michelle Smulders. De 28-jarige koos voor een avontuur in het gemengde korfbal bij DSC uit Eindhoven.

Aderlating

,,Dat is een enorme aderlating voor onze ploeg”, zegt coach Johnny Vervoort (72). ,,Ze maakte de keuze pas laat, waardoor het ons niet is gelukt een vervanger te vinden. We hebben veel talenten, maar hun gemiddelde leeftijd ligt rond de 20 jaar.”

Daar komt bij dat Nienke Dercks en Marissa van Duijnhoven nog herstellen van zware blessures en Jessie Janssen tijdens het seizoen voor een tijdje naar de Verenigde Staten vertrekt. ,,Ik hoop op een rustig seizoen, zonder degradatiestress, waarin speelsters zich kunnen ontwikkelen en nieuwe talenten opstaan. Meestrijden om de prijzen, is nu niet realistisch.”

Bolwerk

Quote

Deze generatie kan uitgroeien tot een gouden generatie, maar heeft tijd nodig

Johnny Vervoort

Maar, als het aan de nieuwe coach ligt, op termijn wel. Vervoort kent SPES op zijn duimpje. De geboren Belg woont op twee minuten van het sportpark in Milsbeek en bezoekt al jaren veel trainingen en jeugdwedstrijden. Volgens hem heeft de club stappen gemaakt sinds de degradatie naar de hoofdklasse in 2016. Inmiddels speelt het vrouwenkorfbalbolwerk zowel in de zaal als op het veld weer op het hoogste niveau. ,,Deze generatie kan uitgroeien tot een gouden generatie, maar heeft tijd nodig.”

Vervoort was al coach tussen 2000 en 2012 bij SPES. Hij haalde toen bijna ieder seizoen een prijs. Het gaf hem de status van clubicoon. ,,Ik stap in een warm bad. De afgelopen jaren heb ik Astrantia/ONA (uit Middelaar en Overasselt, op het veld ook actief in de topklasse, GD) naar een hoger plan getild, daar moesten de benodigdheden voor prestatiesport worden opgebouwd. Bij SPES is alles er al.”

Ondergeschoven kindje 

Vervoort is ook docent bij korfbalbond KNKV. Hij maakt zich al bijna zijn hele loopbaan hard voor de positie van vrouwenkorfbal. ,,Die sport een ondergeschoven kindje. De Nederlandse bond doet alleen het hoognodige, de IKF (internationale korfbalfederatie, GD) gedoogt de competitie. Daarom moeten we als clubs zelf uitdagingen blijven creëren voor de talentvolle speelsters.”

Onlangs was er overleg tussen een groot deel van de topklassers uit Nederland, die vooral uit het zuiden van het land komen. ,,Er zijn selectieteams verdwenen, waardoor korfbalsters vijf of zes keer in één seizoen dezelfde tegenstanders tegenkomen. Dat is voor de beste talenten geen uitdaging. Als we die speelsters willen behouden voor de sport, moeten de verenigingen meer de samenwerking zoeken en zich niet gedragen als losse clubjes. Concreet zijn de plannen nog niet, maar het besef om te vernieuwen, is er inmiddels wel.”    

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport