Volledig scherm
Sfeerbeeld van de start van de 35e editie van de Zevenheuvelenloop. Archiefbeeld. © Vincent Jannink/ANP

Erik van Rijsewijk start met persoonlijk doel aan de Zevenheuvelenloop

SINT ANTHONIS - Een paar maanden geleden won hardloper Erik van Rijsewijk nog de Maasheggenloop in Boxmeer, maar de doelen van de 26-jarige atleet uit Sint Anthonis reiken verder. Tijdens de Zevenheuvelenloop zondag hoopt hij onder de vijftig minuten te finishen.

Quote

Er staan veel bekenden langs de kant en van onze ploeg doen meer atleten mee

Erik van Rijsewijk, Hardloper uit Sint Anthonis

De race over 15 kilometer tussen Nijmegen en Groesbeek is voor hem ieder jaar een hoogtepunt. Sinds zijn 18de miste hij geen editie. Bovendien loopt het parcours in de buurt van zijn vaste trainingslocatie in Nijmegen, waar hij op de atletiekbaan van Brakkenstein zijn trainingen afwerkt met Running Team Simba. ,,Er staan veel bekenden langs de kant en van onze ploeg doen meer atleten mee”, zegt Van Rijsewijk. ,,Ik werk met mijn trainer (Martijn Venhuizen, GD) specifiek naar deze wedstrijd toe. Met behulp van een computerprogramma bepaalt hij de trainingsopbouw.”

De laatste keer dat de Brabander onder de vijftig minuten dook, was in 2013. Hij liep toen een persoonlijk record van 49 minuten en 16 seconden. Goed voor plaats 40 in het eindklassement, van de toen in totaal ruim 25.000 deelnemers. ,,Het is weer even geleden dat ik die tijd liep, maar ik voel me dit jaar sterk. De trainingen gingen goed en in de zomer liep ik tijdens een 15 kilometer-race ook rond de vijftig minuten, dus dat geeft vertrouwen.”

Tilburg Ten Miles

Volledig scherm
Erik van Rijsewijk in 2012 in Helmond. Archiefbeeld. © Jurriaan Balke

Van Rijsewijk reist al een aantal jaar het hele land door voor wedstrijden. Oorspronkelijk komt hij uit Tilburg, maar hij woont al jaren in deze regio. Eerst in Leuth (een dorp tussen Nijmegen en de Duitse grens) en na een verhuizing vanuit Vierlingsbeek nu in Sint Anthonis. ,,Ik ben ooit begonnen met voetballen, maar mijn ouders deden ieder jaar mee aan de Tilburg Ten Miles (een groot hardloopevenement in die stad, GD). Toen ik zelf op mijn 14de een keer meeliep, ging dat goed. Daarna reageerde ik op een advertentie van het Seven Hills Running Team uit Nijmegen (inmiddels Team Zevenheuvelen, GD) en zodoende ben ik de sport blijven beoefenen.”

De langeafstandsloper wint regelmatig regionale hardloopwedstrijden. ,,Dat geeft een kick, maar mijn grote droom is om over een paar jaar een marathon te lopen. Eindhoven of Amsterdam lijkt mij mooi, ik hoef niet per se meteen naar het buitenland. Ik heb de afstand (42,2 kilometer, GD) nog nooit gelopen, maar ik denk dat ik die wel aankan.”

Mohamed Ali

Volledig scherm
Mohamed Ali op archiefbeeld in in Cuijk. © Ed van Alem

Naast Van Rijsewijk loopt ook Mohamed Ali de Zevenheuvelenloop. De atleet uit Cuijk was vorig jaar de snelste Nederlander met 44 minuten en 29 seconden. De 30-jarige hardloper bereidde zich voor met een trainingsstage in Ethiopië. Hij keerde gisteren terug van zijn trip. Aan de Zevenheuvelenloop doen 25.000 deelnemers mee. Vandaag is er ook de Zevenheuvelennacht (7 kilometer), goed voor achtduizend hardlopers.

Regiosport