Volledig scherm
Hapse Boys is al in training voor komend seizoen. © Ed van Alem

Hapse Boys werkt zich zelfs tijdens de vakantie in het zweet

HAPS - Terwijl er in Haps ongemerkt een kanon kan worden afgeschoten vanwege de vakantieperiode, zijn de spelers van derdeklasser Hapse Boys al bijna een week in voorbereiding.

Er is nog een groepje spelers op vakantie en er gaan nog voetballers op vakantie. Toch heeft Hapse Boys-trainer Michel Kuijpers deze zondag zeventien man tot zijn beschikking. Zij werken een afwisselende ochtendtraining van twee uur af en zijn daarna klaar.

,,Vorig seizoen kampten we in het begin van het jaar met veel blessures”, zegt Kuijpers. ,,Spelers namen pijntjes mee uit het vorige seizoen. Nu nemen we de tijd om te bouwen richting het nieuwe jaar. We hebben nog geen oefenwedstrijden, zijn eerst drie weken in training. Die ‘inhoud’ komt straks in de competitie van pas en moet zorgen voor minder blessures.”

Hartslagmeters

Quote

Na de training een biertje pakken hoort erbij, maar het is niet zo dat deze jongens ontzettend veel drinken.

Michel Kuijpers, Hapse Boys-trainer

Hapse Boys staat sinds dinsdag op het veld en is daarmee eerder dan andere clubs uit de regio. De trainingen zijn meteen serieus en tot in de puntjes voorbereid. Kuijpers werkt doordeweeks samen met looptrainer Hans de Caluwé en zet hartslagmeters in om de conditie van zijn selectiespelers te meten.

Een professionele aanpak voor de club, die dit seizoen uitkomt in de derde klasse E (district Oost). Kuijpers: ,,Ik heb vorig jaar een seizoen meegelopen bij het onder 19-team van VVV in Venlo. Daar is het heel normaal om de fitheid in kaart te brengen. Hans komt uit de atletiek en helpt mij al langer. Dat geeft nieuwe prikkels aan de spelers en zorgt ervoor dat ze uiteindelijk fitter zijn.”

Redelijk fit

Volledig scherm
Trainer Michel Kuijpers (r) geeft zijn mannen uitleg. © Ed van Alem

Dat spelers tussendoor nog op vakantie gaan, of later bij de groep aansluiten, maakt volgens de oefenmeester uit Haps niks uit.

,,Zij werken straks eerst een apart programma af en sluiten daarna aan bij de groep. Na de training een biertje pakken hoort erbij, maar het is niet zo dat deze jongens ontzettend veel drinken. De meesten hebben in de vakantie niet stilgezeten en kwamen redelijk fit terug.”

Aanvaller Rens Thijssen heeft geen enkele moeite met de vroege start van de voorbereiding van zijn ploeg. ,,Ik ben vroeg op vakantie geweest en had weer zin om wat te doen”, zegt hij.

,,Dan maakt het niet uit of het hier is, of voor mezelf. Natuurlijk wisselt de samenstelling van de groep nog vanwege vakanties, maar ik denk wel dat we van het werk wat we nu verrichten veel profijt hebben. We zitten in een sterke competitie, daarom is het belangrijk om meteen vanaf het begin er te staan.”

Kampioen

Kuijpers beaamt dat. Hij werd met zijn ploeg vorig seizoen kampioen en komt door de competitie-indeling veel onbekende ploegen tegen. Waar Hapse Boys in de vierde klasse nog in Zuid zat met veel regionale opponenten, treft het nu clubs uit de regio Arnhem en Nijmegen.

,,Van Havo uit Haalderen (net onder Arnhem, GD) had ik nog nooit gehoord”, geeft de trainer ruiterlijk toe. ,,Maar die ploeg is vorig seizoen wel tweede geworden. We willen ons met Hapse Boys handhaven komend jaar, maar weten nog niet precies waar onze tegenstanders toe in staat zijn.”

Aanvoerder Nicky van der Wijst verwacht dat de andere clubs in de derde klasse er straks ook meteen staan als het seizoen van start gaat. Het vroege begin van de voorbereiding van de Brabanders ten spijt. 

,,Zij hebben straks ook hun oefeningen gedaan en hun rondjes gelopen. Maar het is wel fijn om weer op het veld te staan met de groep. We hebben een hecht team met bijna alleen maar jongens uit het dorp. We vinden het daarom alleen maar leuk om weer te gaan voetballen.”   

Hapse Boys speelt op 17 augustus (18.00 uur) de eerste oefenwedstrijd tegen Volkel. De derdeklasser is nu bijna een week in training en is daarmee een week eerder dan SSS’18, de eersteklasser uit Overloon (dit seizoen de hoogstspelende club uit de regio). Tweedeklassers Volharding en Olympia’18 starten dinsdag.

Hapse Boys-trainer Michel Kuijpers: ,,Ik weet dat andere clubs buiten de regio al wel zijn begonnen. Wij kiezen ervoor om pas later te oefenen, omdat we dan fit genoeg zijn. We trainen niet op één dag dubbel.

Als de spelers drie dagen spierpijn hebben en daarna weer in actie komen, kan dat blessures opleveren.” Kuijpers heeft in het verleden een cursus gedaan bij Toine van de Goolberg. De hersteltrainer uit Nieuw-Bergen werkte bij Feyenoord en NEC. Kuijpers beschikt over het UEFA A-trainersdiploma. ,,Ik heb veel geleerd over periodiseren en het indelingen van trainingen. Dat probeer ik toe te passen bij Hapse Boys.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Scheids drie maanden geschorst na uitspraak over 'tien kleine negertjes die omvallen’

    Scheids drie maanden geschorst na uitspraak over 'tien kleine negertjes die omvallen’

    ZEIST - De KNVB heeft scheidsrechter Jan Tielen een schorsing opgelegd van drie maanden waarvan een maand voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De onafhankelijke tuchtcommissie amateurvoetbal bestraft de arbiter voor zijn uitlatingen bij het duel tussen SIOL en Juliana Mill in de vierde klasse H (district Zuid 2) van eind oktober. Hij had gezegd dat de spelers van de thuisclub uit Katwijk ‘tien kleine negertjes lijken die omvallen’.

Regiosport