Mohamed Ali vorig jaar tijdens de van Dam tot Damloop.
Volledig scherm
Mohamed Ali vorig jaar tijdens de van Dam tot Damloop. © ANP

Hardloper Mohamed Ali wacht in Ethiopië rustig op betere tijden

ADDIS ABEBA/CUIJK - Hoe zijn nabije toekomst eruit zal zien is, net als voor alle andere topsporters, onduidelijk. Hardloper Mohamed Ali wacht de ontwikkelingen in de coronacrisis voorlopig af in Ethiopië.

De 30-jarige Cuijkenaar is meerdere maanden per jaar op hoogtestage nabij hoofdstad Addis Abeba. Ali was daar ook toen het coronavirus zich in Europa verspreidde en het aantal maatregelen in Nederland snel toenam. 

Even was er nog sprake van dat hij in Londen een poging zou wagen om zijn grote droom, kwalificatie voor de olympische marathon, waar te kunnen maken. Toen ook die wedstrijd werd afgelast en de Spelen zelfs werden verplaatst, koos Ali ervoor in Ethiopië te blijven. In het land geldt de noodtoestand, maar per regio zijn de maatregelen verschillend.

Vriendin

,,Ik denk dat het voor mij in Nederland op dit moment lastiger zou zijn dan hier”, zegt Ali. ,,Er is een soort van quarantaine, maar er zijn nog veel mensen buiten. Ik mag in mijn eentje trainen, maar dat doe ik niet super veel. Ik zit nu in een rustperiode, omdat er toch geen wedstrijden zijn. De voornaamste reden dat ik blijf, is mijn vriendin. Zij kan nu niet met me mee naar Nederland. Tot de situatie verandert, blijf ik hier.”

Ali’s hoop is gevestigd op later dit jaar. Hij is op de halve marathon gekwalificeerd voor de EK in Parijs. Dat toernooi, dat gepland staat voor eind augustus, gaat voorlopig door. Het zou de eerste keer zijn dat Ali voor Nederland uit mag komen op een groot toernooi. 

De Somalische ex-vluchteling heeft al vijf jaar een Nederlands paspoort, maar werd in het verleden de dupe van strenge regels van de internationale atletiekunie. Die stond deelname aan eerdere EK’s steevast in de weg. ,,Ik duim dat het nu eindelijk lukt”, stelt Ali.

Regiosport