Volledig scherm
Blijdschap bij Holthees tijdens de kampioenswedstrijd in 2008. © Ed van Alem

Holthees-Smakt kon altijd rekenen op Ivo van Tongeren

HOLTHEES - Ivo van Tongeren werd in 2008 kampioen met Holthees en bleef altijd betrokken bij de familiaire club. Na zijn plotselinge overlijden krijgt hij postuum een benefietduel.

De leegte na zijn dood is nooit meer op te vullen. Zijn teamgenoten weten nu nog niet precies hoe het komend seizoen zal lopen zonder hem. Ivo van Tongeren overleed eind mei plotseling door nog onbekende oorzaak, een shock voor de kleine voetbalclub Holthees-Smakt. De middenvelder uit Venray werd 39 jaar.

Op zaterdag 7 september krijgt Van Tongeren postuum een benefietwedstrijd bij zijn geliefde club. Dan spelen het kampioenselftal van 2008 en het derde team van Holt­hees tegen elkaar. Van Tongeren maakte onderdeel uit van de succesformatie, die elf jaar geleden voor het eerst in decennia de titel pakte voor de club.

Hard werken 

Onder leiding van Hans Winkelhag promoveerde Holthees naar de vijfde klasse. De voetbaltrainer uit Tegelen staat tijdens de benefietwedstrijd op De Halt langs de kant als coach van het kampioensteam. ,,Ivo kwam destijds over vanuit de jeugd van Venray en veroverde meteen een basisplaats”, kijkt de trainer terug. ,,Hij werkte altijd hard, zijn ploeggenoten konden op hem rekenen.”

Ook later, toen de coach aan zijn tweede termijn begon bij Holthees (2015 tot 2017), deed hij een beroep op Van Tongeren. Die had toen al afscheid genomen van het eerste elftal. Hij speelde in een lager team en draaide soms kantinediensten. ,,Hij hielp mij uit de brand als ik te weinig spelers had. Hij was altijd scherp.”

Dat Holthees nu een wedstrijd organiseert, zegt volgens Winkelhag veel over de club. ,,Van Tongeren was een speler van buitenaf, maar hij is daar opgenomen in de familie. Als ik bij Holthees kom, staat er altijd een pilsje voor mij klaar. Door dat familiaire gevoel heb ik altijd een sterke band gehouden met de club.”

Bram van Wees, bestuurslid, is betrokken bij de organisatie van het benefietduel. Hij speelde tot vorig seizoen nog samen met Van Tongeren in het derde team en maakte onderdeel uit van het kampioenselftal. ,,Degenen die doelpunten maken, zijn vaak de sterren, maar ze hebben teamgenoten nodig om kansen te krijgen. Van Tongeren had daarin altijd een belangrijke rol op het middenveld.”

Herinneringen

Zijn dood was plotseling, pure pech. ,,Ivo kwam altijd met een sinaasappel het terrein oplopen voor een wedstrijd. Ik weet dat hij gezond leefde. We hadden binnen Holthees sterk het gevoel dat we nog iets moesten doen.” Tijdens het benefietduel doen volgens de club neefjes van Van Tongeren de aftrap en zijn er vrienden en familieleden aanwezig. Van Wees: ,,We maken er een ontspannen dag van, met een drankje na afloop. Dan halen we vast veel mooie herinneringen over Ivo op.”

De entree van de benefietwedstrijd is 1 euro. De opbrengst gaat naar De Zorggroep. Van Tongeren werkte voor de Limburgse zorgdienstverlener.

Volledig scherm
Poster van de benefietwedstrijd. © Eigen foto
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport