Volledig scherm
Lara Hendricks in training bij FAST. © Theo Peeters

Lara Hendricks: sterker terug na avontuur in VS

GENNEP -  Een jaar ‘college volleyball’ in de VS gaf FAST-nieuweling Lara Hendricks de bagage die ze nodig heeft. Zowel voor de sport als voor de studie. 

Haar stem is hees. Niet onbegrijpelijk, want Lara Hendricks heeft deze week een druk schema. De Gennepse (18) zit midden in het introductieprogramma van haar studie psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tussen al dat kennismaken (en vooral feesten) door, is ze maandag ook begonnen met de voorbereiding op haar eerste volwaardige seizoen bij eredivisionist FAST.

Hendricks pendelt deze week dagelijks op en neer tussen Nijmegen en de sporthallen van Gennep en Sint Anthonis. Vandaag is ze ook aanwezig bij de eerste oefenwedstrijd van de ploeg van trainer Harmen Bijsterbosch, bij Zwolle. ,,Ik kan het allebei niet missen”, legt ze uit. ,,Tijdens zo’n ‘intro’ krijg je waardevolle informatie over je studie, maak je vrienden, misschien voor de rest van je leven. Maar bij de eerste trainingen van FAST moet ik ook zijn. De trainer snapt mijn situatie gelukkig. Hij begrijpt dat ik nog niet topfit in het veld sta.

Louisiana

Deze week is misschien extreem, maar studie en topsport combineren is niet nieuw voor de jonge, talentvolle buitenaanvaller. Afgelopen seizoen speelde ze bij LA Tech Athletics in Louisiana. Het echte Amerikaanse college volleyball. ,,Daar stond sport echt op nummer één”, vertelt ze. ,,Het was bijna overdreven. Er wordt daar zoveel geld ingestopt, alles is zo goed geregeld. Ik denk dat veel teams in de Nederlandse eredivisie daar jaloers op zijn.”

Hendricks werd in 2018 in haar eindexamenperiode van de havo benaderd om in Amerika te volleyballen. Het leek haar wel wat. Zonder al te veel verwachtingen vloog ze begin augustus vorig jaar de oceaan over, om vooral in het volleybal een mooie ervaring op te doen. Het bleek op veel meer fronten een ‘meesterzet’.

Psychologie

,,Ik zag het echt als een tussenjaar, twijfelde wat ik wilde qua studie. Psychologie aan de universiteit leek me wel wat, maar die studie kon ik met mijn havo-diploma niet volgen. Bleek dat ik in Louisiana toch die studie kon doen en dat, als ik het jaar zou halen, ik in Nederland zou worden toegelaten op de uni. Daar ben ik vol voor gegaan. Ook buiten de studie heb ik veel geleerd. Ik was daar echt op mezelf aangewezen. Dat was niet altijd makkelijk, ook door heimwee. Ik kon vanwege het tijdsverschil niet altijd bellen met thuis. Ik heb snel geleerd op eigen benen te staan.”

En dan was er natuurlijk nog het volleybal, de primaire reden van de voormalig speler van Jong Oranje om naar Amerika te gaan. ,,Ik ben een andere speler geworden. We trainden vaak twee keer per dag. Mijn fysieke kracht was altijd een zwak punt, maar ik ben flink sterker geworden. Ik heb geleerd een team te dragen. Ik hoorde bij de beteren, speelde altijd, scoorde veel. Ik ben nu mondiger, kan coachen in het veld. Dat deed ik eerst veel minder.”

Activia

Hendricks werd opgeleid bij Flamingo’s in Gennep. Voordat ze vertrok, speelde ze in de tweede divisie bij Activia in Sint Anthonis. Die twee clubs zijn samen de basis van FAST. Dat ze bij terugkomst in Nederland bij dat team zou aansluiten, is logisch, ook omdat ze in het verleden al vaak meetrainde én het niveau waarop ze in Amerika speelde in de buurt komt van de Nederlandse eredivisie.

,,De trainer had mij nog nooit zien volleyballen, maar werd gelukkig overtuigd door andere mensen bij de club. Dit is waar ik vroeger als ‘mini van de week’ van droomde. Ik heb er veel zin in. Natuurlijk hoop ik dat ik er meteen sta en veel kan spelen. Maar de spelers in onze selectie zijn aan elkaar gewaagd, ik zal moeten vechten voor mijn plaats. Het komt goed. Ik zit vol vertrouwen. Dat is misschien wel het belangrijkste dat ik in Amerika heb opgedaan.”

De techniek is grotendeels hetzelfde en in de basis is het spelletje ook niet veel anders. Toch merkte Lara Hendricks tijdens haar periode bij LA Tech Athletics dat er wel degelijk verschillen zijn tussen het volleybal in Amerika en Nederland.

Het meest opvallende: ,,Dat de libero mag serveren”, zegt de Gennepse, die gewend is dat de gespecialiseerde verdediger alleen mag passen in het achterveld. ,,Er mag ook meer dan één libero in het veld staan.” Ze verbaasde zich ook over de reistijd. ,,Wij vinden het al ver als we naar Sneek moeten voor een uitwedstrijd. In Amerika waren we soms voor een wedstrijd twintig uur onderweg.”

Hendricks speelde vaak twee wedstrijden per week. De reden dat de reguliere competitie tussen universiteitsteams eind november al afgelopen was. Daarna speelde ze nog diverse toernooien. ,,Het verschil in niveau in de competitie was groot. Wij hoorden niet bij de sterkste ploegen. Toch heb ik er ontzettend van genoten.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport