Volledig scherm
Klassiek powerlifter Ilja Strik. © Ed van Alem

Ondanks ervaring zal Ielja Strik op EK klassiek powerliften nerveus zijn

Ze heeft al ontelbaar veel gewonnen in haar carrière. Maar dat neemt niet weg dat Ielja Strik zenuwachtig is voor het EK klassiek powerliften, waar ze vandaag opnieuw mikt op medailles en records.

In het Litouwse Kaunas is de 46-jarige Cuijkse een van de favorieten in de categorie tot 84 kilo. ,,Er wordt altijd veel van mij verwacht”, kijkt Strik vooruit. ,,Omdat ik een heel goede voorbereiding heb gehad, verwacht ik ook veel van mezelf. Als het er straks dan niet uitkomt, baal ik daar gruwelijk van. Ik ben altijd erg nerveus. Moet voordat ik begin altijd een keer overgeven.”

Dat laatste heeft niet alleen met de zenuwen te maken, maar ook met het strikte dieet dat Strik in de laatste dagen voor het toernooi volgt om op het weegmoment nét onder de 84 kilo uit te komen. ,,Gelukkig lig ik deze week goed op schema”, stelt de veelvoudig wereldkampioene. ,,Ik hoef geen capriolen uit te halen om gewicht te verliezen. Ik ben op tijd naar Litouwen gevlogen, heb hier een paar dagen rust gehad. Het voelt ontzettend goed.”

Volledig scherm
Klassiek powerlifter Ilja Strik. © Ed van Alem

Strik volgde de laatste twaalf weken een intensief schema van haar nieuwe trainer Pardeep Kailey, die haar tijdens het toernooi ook zal begeleiden. Een aantal weken haalde ze op training al de gewichten die ze tijdens het kampioenschap ook wil scoren. ,,Dat is aan de ene kant een goed teken. Maar aan de andere kant is er een gevaar dat ik me er niet meer voor kan opladen, omdat ik het al een keer gedaan heb. Ik heb een uitdaging nodig om er mentaal klaar voor te zijn.”

De Wit-Russische Sniazhana Zubko is de voornaamste concurrente van Strik. De Cuijkse atlete heeft in het klassieke powerliften (waar ondersteunende kleding niet is toegestaan) de wereldrecords in het bankdrukken (136,5 kilo), kniebuigen (206) en het totaalgewicht (537,5). Het deadliften is haar achilleshiel.

,,Als dat onderdeel goed gaat, kan ik het totaalklassement winnen. Ik hoop ook dat ik mijn records bankdrukken en kniebuigen scherper kan stellen en zo ook goud kan pakken op de losse onderdelen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport