Volledig scherm
De selectie van JVC Cuijk begon afgelopen weekeinde met trainen voor het nieuwe seizoen. © Ed van Alem

Optimisme overheerst bij het ‘nieuwe’ JVC

CUIJK - Bij JVC is komend seizoen alles anders. De gevallen grootmacht speelt in de laagste zaterdagklasse. Trainer Dennis Straatman kijkt liever vooruit dan terug. Optimistisch bouwt hij aan de toekomst.

Toen Dennis Straatman op het strand lag, begonnen de tegenstanders van vorig seizoen al met de voorbereiding. Hij zag via zijn Twitteraccount dat topamateurclubs als Blauw Geel’38, Westlandia, OJC Rosmalen en Goes alweer op het veld stonden en dacht aan het vorige seizoen. Toen begon hij als assistent-trainer van het derde-divisieteam van JVC Cuijk al halverwege juli met de voorbereiding.

Zaterdag had de 30-jarige oefenmeester de leiding over de eerste training van JVC, dat dit seizoen in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal uitkomt, het laagste niveau. Door financiële problemen, trok de clubleiding zijn vlaggenschip terug uit de derde divisie. Een team op hoog niveau is er niet meer in Cuijk, de competitie begint nu voor de club pas halverwege september. ,,Dit voelt als een nieuwe start”, zegt Straatman. ,,We kunnen nu van onderuit een mooie basis leggen voor de toekomst. Er is veel gebeurd, maar we moeten vooruit kijken.”

Degradatie

De coach uit Cuijk begon vorig seizoen als assistent-trainer in de derde divisie, maar schoof halverwege de rit al door naar het zaterdagteam van JVC. Dat team verkeerde in degradatieproblemen en uiteindelijk lukte het hem als interim-trainer niet om de ploeg te handhaven voor de derde klasse. Dat team is nu ineens de hoofdmacht van JVC Cuijk.

,,Toen ik vorig seizoen bij de groep kwam, was er nauwelijks tijd om te bouwen. Er kwamen meteen wedstrijden aan, waarbij we er moesten staan. Dat waren meteen finales. Nu heb ik de tijd om iedereen te laten spelen tijdens oefenwedstrijden en de puntjes op de i te zetten voordat het seizoen begint.”

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
JVC-trainer Dennis Straatman geeft aanwijzingen. © Ed van Alem

Goede faciliteiten

De hoofdtrainer heeft daarbij bedongen dat zijn team goed gefaciliteerd wordt. Met Hans Geurts en Robert Weijers beschikt hij over twee ervaren assistent-trainers. René van der Greft (oud-speler van JVC) neemt de keeperstrainingen voor zijn rekening. Osama Arrogi (voorheen fysiektrainer bij het derde-divisieteam) wordt verzorger tijdens de wedstrijden in de vierde klasse.

Straatman: ,,Trainingskleren liggen straks klaar in de kleedkamer. We hebben met de club afgesproken dat we dezelfde faciliteiten krijgen als dat het derde divisie-team kreeg. Nu wordt er over óns gepraat binnen de club, zijn wij het vlaggenschip. Voor de buitenwacht is dat misschien wennen, maar voor mij is het niet anders dan in andere jaren.”

Doordat Ali Özdemir, Jacky Chi en Stan Broenland aansluiten vanaf het derde-divisieteam heeft de zaterdagformatie een kwaliteitsimpuls gekregen. Cuijkenaar Broenland was vorig seizoen vice-aanvoerder op het een na hoogste amateurniveau.

Verwachtingen

,,Van ons wordt wat verwacht”, zegt hij. ,,Ik denk dat wij de jonge spelers veel kunnen leren. Ik heb geen idee wat ik kan verwachten in deze competitie, ik vind het wel jammer dat de zaterdagploeg vorig seizoen is gedegradeerd. De derde klasse, dat klinkt toch een stuk beter dan de vierde klasse.”

Hij twijfelde na de degradatie om terug te komen op zijn beslissing voor het zaterdagteam te gaan voetballen. Ook omdat er binnen de club veel gebeurde rond het zondagteam, waar de 25-jarige middenvelder de laatste twee seizoenen speelde. ,,Ik heb een goede band met Dennis (Straatman, GD) en vind het mooi om te gaan bouwen met dit team. Ik kan hier met mijn broertje (Sjors, GD) spelen. Hopelijk kunnen we binnen een aantal jaar een stabiele tweedeklasser worden.”

Broenland en Straatman hopen te promoveren, al is het voor de trainer geen hoofddoel. Broenland spreekt zich na de eerste training uit: ,,Als het aan mij ligt, gaan we vol voor de titel.”

JVC zoekt versterking, zonder zaakwaarnemers

CUIJK - Trainer Dennis Straatman had tijdens de eerste training, zaterdag, twaalf spelers tot zijn beschikking. De oefenmeester van JVC verwacht de komende week de laatste vakantiegangers terug, maar de selectie van de Cuijkenaren is smal. De club mikt nog op een aantal versterkingen.

Straatman: ,,Belangrijk is dat het jongens zijn die een link met Cuijk, of het team hebben. Zo trainde er nu een speler uit Grave mee, die zaalvoetbal speelt met voetballers uit dit team. Het is wel lastig om versterkingen te vinden, want veel spelers op dit niveau zijn al naar een club overgeschreven.”

Doordat JVC jarenlang op hoog niveau speelde, zijn er nog steeds zaakwaarnemers die talentvolle spelers aanbieden in Cuijk. Maar dat is bij JVC een gepasseerd station. ,,Laatst werd ons gevraagd of een Amerikaanse jongen mee mocht trainen. Daar hebben we vanaf gezien, al prikkelt zoiets mij wel. Hoe goed hij is, weten we nu niet.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport