Volledig scherm
Peter de Vlam is al jaren trainer coach van jeugdteams, eerst bij Sambeek. Nu bij Volharding. © Ed van Alem

Peter is meer dan een jeugdtrainer

VIERLINGSBEEK - Peter de Vlam is vrijwilliger pur sang bij Volharding in Vierlingsbeek. Zo een met naam en faam in de hele gemeente Boxmeer. ‘De zaterdag is verreweg de mooiste dag in de week.’

Aan de ene muur hangt een poster van Lionel Messi, aan de andere een shirt van Olympia’18 met zijn naam. Op de vensterbank zijn verschillende ingelijste teamfoto’s verscholen achter bokalen in allerlei soorten en maten. De meeste relikwieën in zijn huis in Sambeek verwijzen naar zijn trainerscarrière, die bijna 30 jaar geleden begon. Peter de Vlam heeft van elk seizoen wel een aandenken.

De 65-jarige De Vlam begon bij de plaatselijke voetbalvereniging, maar ruilde die begin deze eeuw in voor het Boxmeerse Olympia. Inmiddels is de Brabander bezig aan zijn negende seizoen bij Volharding. ,,Volharding is ondertussen wel mijn club geworden”, vertelt De Vlam, die werkzaam is als postbode. ,,Ik ben er vijf dagen in de week te vinden. Ze vragen me wel vaker of ik niet beter in Vierlingsbeek kan komen wonen.”

Fluiten

Op sportpark Soetendaal voert hij meerdere taken uit. ,,Ik kan het voetbal heel moeilijk loslaten. Ik weet echt niet hoeveel uur ik ermee bezig ben. Er is zoveel te doen bij de club. Twee dagen in de week train ik een jeugdteam. Op maandag- en dinsdagmorgen meld ik me bij de accommodatieploeg. Verricht ik hand-en-spandiensten. Op zondag fluit ik mijn wedstrijden. Eens in de drie weken bij Volharding, de andere dagen bij SSS’18 en Toxandria. Ik geniet dan van het respect dat ik als scheidsrechter krijg.”

,,Maar zaterdag is verreweg de mooiste dag in de week. Daar kijk ik echt naar uit”, vervolgt De Vlam. ,,Dan ben ik meestal al om acht uur op het sportpark. Soms heb ik corveedienst, maar meestal struin ik de velden af. Mij interesseren alle teams. Van jong tot oud. Als ik dan de Onder-13 gecoacht heb, dan kijk ik ook nog een wedstrijdje van de oudere jeugd voordat ik de kantine in ga. Daarna buurten we even bij tijdens de derde helft. Heerlijk is dat. Dan is het al snel avond.”

Quote

Zaterdag is verreweg de mooiste dag in de week. Daar kijk ik echt naar uit

Peter de Vlam

Slechte knieën

Maar om eerlijk te zijn, ligt zijn hart op het trainingsveld. ,,Ik vind het nog schitterend om oefeningen voor te doen, maar door mijn slechte knieën wordt dat steeds lastiger. Een goede voorbereiding is ook heel belangrijk. Ik werk de trainingen uit en bewaar ze allemaal. Ik heb er een hobby van gemaakt om nieuwe oefeningen te vinden. Ik zoek ze dan op in tijdschriften en op internet. Ik heb nu al negen boeken vol trainingen.”

De Vlam volgde in het verleden ook cursussen van Cock van Dijk en René Meulensteen. ,,Techniek komt bij mij in iedere oefening naar voren, tactiek is ook niet mijn sterkste punt. Maar je moet niet elke week hetzelfde doen. Variatie vind ik belangrijk. Zeker voor de leeftijd die ik nu train. Die gaan naar de middelbare school, beginnen net te puberen. Zo lang die niet zeggen ‘wat moet die ouwe hier’ en mijn gezondheid het toelaat, ga ik door.”

Is Peter de Vlam jouw clubheld? Op hem stemmen kan tot en met 31 oktober via Clubhelden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Teruglezen | Publiekslieveling Teunissen klopt Kruijswijk, 40.000 wielerfans in straten Boxmeer

    Teruglezen | Publieks­lie­ve­ling Teunissen klopt Kruijswijk, 40.000 wielerfans in straten Boxmeer

    BOXMEER - Steven Kruijswijk, Annemiek van Vleuten en Dylan Groenewegen. Het zijn zomaar wat voorbeelden van bekende namen die maandag in Boxmeer aan de start verschenen voor Daags na de Tour. Bij het grote wielerevenement rijden toprenners traditiegetrouw de eerste rondjes om de kerk, vlak nadat de Tour de France is afgelopen. Lees hieronder terug hoe Boxmeer voor tienduizenden fans in een wielerwalhalla veranderde.

Regiosport