Volledig scherm
De Black Bulls tijdens een wedstrijd in het vorig seizoen. © Theo Peeters

Rugbyclub Black Bulls durft nu ook aan presteren te denken

STEVENSBEEK - Een deel van de selectie deed zondag op eigen initiatief een extra training. Het zegt veel over het fanatisme bij de rugbyers van Black Bulls.

De Stevensbeekse rugbyclub Black Bulls, opgericht in 2016, debuteerde afgelopen seizoen in de reguliere competitie van de Nederlandse rugbybond. Ook in het tweede jaar zal Black Bulls met één mannenteam in de vierde klasse (het laagste niveau) uitkomen.

Daarnaast formeert de vereniging opnieuw samen met The Dukes (Den Bosch) en Octopus (Uden) één vrouwenteam. De club heeft te weinig vrouwen; het combinatieteam dat halverwege vorig seizoen werd gevormd, bleek een succes.

Leren

Black Bulls is een club in ontwikkeling, met veel leden die tot een paar jaar geleden nooit hadden gerugbyd. Het eerste seizoen in de officiële competitie draaide vooral om wennen en leren. ,,Maar nu kunnen we een stap verder zetten”, zegt Frank Volleberg uit Overloon, hoofdtrainer en oprichter van de club. ,,We kunnen ook aan presteren gaan denken. Omdat we veel nieuwe teams tegenkomen, is het lastig te bepalen wat realistisch is, maar het zou mooi zijn als we wat meer ploegen onder ons houden.”

Black Bulls begon vorige week met de voorbereidingen op de start van de competitie met 43 seniorenleden, van wie er ongeveer 30 competitie spelen. Volgens Volleberg gaat het er op de trainingen anders aan toe dan vorig jaar.

Geen ervaring

,,We hebben nu met Christiaan Janssen iemand die het technische beleid bepaalt”, vertelt Volleberg. ,,Hij had geen rugby-ervaring, maar heeft zich helemaal in de sport verdiept. Hij heeft een plan geschreven waarin we de grote lijnen binnen de club bepalen. We hebben dit met alle trainers besproken. Vorig seizoen lagen de trainingen vaak stil omdat er veel moest worden uitgelegd, leerden we veel ‘vanuit het moment’.”

Het belangrijkste in de trainingen is de focus op het fysieke vermogen van de spelers en op de scrum, de spelhervatting bij rugby waarin teams in voorovergebogen houding op elkaar induwen. Volleberg: ,,Om sterk te zijn, heb je geen techniek nodig, dus voor ons is het belangrijk om daar in ieder geval het maximale uit te halen. Het afgelopen seizoen heeft geleerd dat we met onze grote mannen redelijk uit de voeten kunnen met de scrum. Daar willen we nu de tactiek in verbeteren, zodat we daar nog meer winst kunnen pakken.”

Extra training

Tot de start van de competitie traint Black Bulls wekelijks op woensdag en vrijdag. Zondag werd er door een deel van de selectie spontaan een extra training ingelast. Hoe de club er daadwerkelijk voorstaat voor het begin van het tweede competitieseizoen zal blijken tijdens twee voorbereidingstoernooien. De Stevensbeekse formatie oefent eind deze maand in Den Bosch en begin september in Arnhem.

In de tussentijd is het bestuur hard bezig om de bekendheid van de club te vergroten. Black Bulls heeft nu 25 jeugdleden van dusdanig verschillende leeftijden, dat een team inschrijven voor de competitie nog onmogelijk is. ,,We willen ons profileren als een gezellige club in een vette sport”, zegt Volleberg. ,,We doen zoveel mogelijk aan promotie. Het is mooi om te ervaren hoe de club vanaf niks nu aan het groeien is.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport