Guusje Steenhuis (witte pak) in actie op het WK van afgelopen jaar.
Volledig scherm
Guusje Steenhuis (witte pak) in actie op het WK van afgelopen jaar. © REUTERS

Steenhuis in wachtkamer voor ticket Olympische Spelen

NIEUWEGEIN - Guusje Steenhuis heeft geduld nodig. De judoka uit Grave hoort pas in mei of ze aankomende zomer naar de Olympische Spelen van Tokio mag. De judobond heeft de keuze in de categorie tot 78 kilogram voor zich uitgeschoven.

Steenhuis (27) vecht met Marhinde Verkerk om één ticket voor de Spelen. Beide judoka’s voldoen aan de internationale eis voor deelname in Japan: een plek bij de beste achttien op de geschoonde olympische ranglijst.

Rio de Janeiro

Deze situatie is vergelijkbaar met die van vier jaar geleden. Toen werd Verkerk afgevaardigd naar Rio de Janeiro, vanwege haar ervaring op grote toernooien. Steenhuis stond destijds ook hoger op de wereldranglijst. ,,We hebben in drie klassen een ongekende luxe om uit twee topjudoka’s te kunnen kiezen”, zegt Tjaart Kloosterboer, directeur topsport van de bond (JBN). ,,Na de EK begin mei zullen we na overleg met de olympische coaches de keuze maken.”

Steenhuis heeft het titeltoernooi in Praag rood omcirkeld in haar agenda. De EK geldt voor de Brabantse als het ultieme doel in haar revalidatie na een kijkoperatie aan haar rechterknie. Vlak voor kerst onderging ze een lichte ingreep, nadat op de prestigieuze Masters een vetlichaam in haar gewricht was geschoten. Ze moest daardoor onder meer de Grand Slam van Düsseldorf van afgelopen weekeinde aan zich voorbij laten gaan.

Duidelijkheid

In vijf andere gewichtsklassen is al wel duidelijkheid wie naar de Olympische Spelen mag. Zo heeft de judobond Juul Franssen (categorie tot 63 kg), Tornike Tsjkadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Michael Korrel (-100 kg) al aangewezen.

Kloosterboer: ,,Het gaat nu om de gewichtsklassen waarin momenteel één judoka voldoet aan de internationale eisen en twee gewichtsklassen, waarin weliswaar twee judoka’s op dit moment voldoen, maar de selectiecommissie en de olympische coaches unaniem waren.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport