Volledig scherm
Mike Foppen op archiefbeeld. © Beeld Werkt

Actie op NK voor uitgesloten Foppen na 'falend beleid'

NIJMEGEN - De uitsluiting van atleet Mike Foppen voor het NK indoor van komend weekeinde krijgt waarschijnlijk een staartje. Collega’s overwegen actie tegen de Atletiekunie.

Mede-lopers willen tijdens de 3.000 meter van het NK indoor in Apeldoorn protesteren tegen het feit dat de Atletiekunie medaillekandidaat Foppen (21) uit Nijmegen wegens een administratief probleem deelname aan het NK ontzegt.

Falend beleid

Topatleet Frank Futselaar (26) is de drijvende kracht achter het protest. Hij is zelf podiumkandidaat op de 3.000 meter, maar overweegt zijn eigen kansen op te offeren om te ageren tegen wat hij ‘falend beleid’ noemt.

,,Er is vaak kritiek op het deelnemersveld van het NK”, zegt Futselaar. ,,Nu hebben we wél kans met allemaal mooie namen te lopen op de 3.000 meter en weigert de Atletiekunie met Mike én Bram Anderiessen twee toppers vanwege een administratieve futiliteit. Zo maken ze de sport kapot.”

Futselaar, afgelopen zondag vierde bij het NK 10 kilometer op de weg, wil vóór het indoorkampioenschap uitleg van technisch directeur Ad Roskam. ,,Ik hoop op een handreiking.”

Leermoment

De frustratie van Futselaar komt voort uit iets wat Foppen zelf een ‘leermoment’ noemt. De Nijmegenaar schreef zich met een verkeerde tijd in voor het NK. Met zijn pr geldt Foppen als medaillekandidaat. Foppen stak de hand in eigen boezem, maar Futselaar wil het er niet bij laten zitten. ,,Tijd om het inschrijvingsbeleid onder de loep te nemen. Daar wil ik komend weekend aandacht voor vragen. Misschien dat we de eerste ronde van de 3.000 meter gaan wandelen en een protestbrief laten voorlezen. Ik ga er met andere atleten over in gesprek.”

Onbegrip

Futselaar is niet de enige atletiekprominent die gepikeerd reageert op de kwestie rond Foppen. Bram Som, Greg van Hest en Miranda Boonstra spraken op social media hun onbegrip uit.

Volledig scherm
Frank Futselaar bij de Singelloop in Utrecht afgelopen jaar. © Foto Ruud Voest

De Atletiekunie laat weten dat de wedstrijdbepalingen al sinds 1 december gepubliceerd zijn. De bond evalueert elk jaar na een NK de bepalingen. ,,We hadden graag gezien dat atleten en coaches eerder het gesprek met ons waren gegaan”, zegt projectleider wedstrijdatletiek Ferry van Dipten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport