SVO.
Volledig scherm
SVO. © DG

Als ‘Ajax’ op bezoek komt, heeft SVO nieuw scorebord nodig

OOIJ – Normaal is Ooij het decor van kelderklasse-korfbal. Deze week kwam ineens ‘Ajax’ op bezoek. Voor dat hoogtepunt in de SVO-geschiedenis werd een nieuw scorebord aangerukt.

‘Je ziet het al bij het warmlopen. De felheid die zij in een sprint leggen. De schotzuiverheid.” SVO-coach Rinus Ugen verlekkert zich aan de warming-up van vrouwenkorfbalgrootmacht De Korfrakkers. Hij krijgt bijval van een toeschouwer. ,,Plóef! Waar wij in Ooij tien keer nodig hebben om zo’n bal van afstand erin te krijgen, is het bij hen in één poging raak.”

Donderdag 19 september is een heuglijke dag voor Ooij. Het zo’n 2500 inwoners tellende polderdorp moet het normaal stellen met een korfbalclub op het laagste niveau, maar nu is Nederlands beste vrouwenploeg van deze eeuw er neergestreken. Loting koppelde eersteklasser SVO voor de tweede ronde van het bekertoernooi aan topklasser De Korfrakkers.

Grootmacht

De formatie uit Erp groeide de voorbije jaren uit tot wat het Milsbeekse SPES vroeger was: dé standaard op vrouwenkorfbalgebied. In de afgelopen zestien seizoenen won De Korfrakkers zeven Nederlandse titels op het veld én tien in de zaal. Ter vergelijking: SVO was vorig seizoen al blij met een derde plaats (binnen én buiten) op het laagste niveau. De onderlinge strijd is op voorhand even bizar als oneerlijk. Of zoals SVO-trainer Ugen zegt: ,,Alsof de sterren van Ajax plots een potje komen voetballen in Ooij.’’

Die wetenschap heeft zo’n honderd man naar sportpark De Kempkes getrokken. Normaal is het nooit zo druk bij een duel van kelderklasser SVO. Nu zijn alle leden van jeugdteams uitgenodigd, hangt er een groot spandoek én stopt zelf de eerste selectie van SVO’s voetbaltak eerder met trainen om de korfbalgrootmacht in actie te kunnen zien.

Scorebord

Saillant detail: toen bekend werd dat SVO in de tweede bekerronde aan een grootmacht gekoppeld was, besloot de Ooijse vereniging in allerijl een nieuw handmatig te wijzigen scorebord in te vliegen. ,,Ons oude bord ging maar tot een stand van negentien”, zegt een bestuurslid. ,,We waren er niet gerust op dat het tegen De Korfrakkers daarbij zou blijven.”

SVO had zich de moeite kunnen besparen. De Korfrakkers schiet weliswaar uit de startblokken en komt binnen no time op een comfortabele 1-7 voorsprong, maar de doelpuntenteller stokt uiteindelijk bij een stand van 9-18. Bij vlagen kan de Ooijse ploeg goed meekomen met het drie klassen hoger spelende topteam. Vooral in de tweede helft biedt Ugens team stevig partij. Namens zijn formatie is Anouk Toonen met vier doelpunten op dreef. De overige Ooijse goals komen van Christine Winkels (twee), Fleur Rutjes (twee) en Ragni Dabrowski. ,,Het ging best aardig, maar je ziet hoe goed zij zijn. Hoe soepel ze bewegen, hoe strak ze verdedigen”, zegt SVO-topschutter Toonen (30) na de nederlaag. ,,Voor mezelf erg leuk dat ik vier keer scoor en sowieso mooi voor de club dat we tegen dit team mochten spelen.”

Ze graaft in haar geheugen. ,,De jeugd van SVO gaat altijd naar het Indoor Sportspektakel in Eindhoven. Ik vroeger ook. Daar zie je dan ’s avonds de landelijke vrouwenkorfbalfinale waar De Korfrakkers negen van de tien keer in stond. Nu mochten we zelf tegen die meiden spelen. Heel bijzonder.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport