Volledig scherm
Laura (links) en Merel Smulders in actie tijdens het EK in Glasgow. © ANP

Ander team én andere coach voor BMX'sters Laura en Merel Smulders

HORSSEN/WIJCHEN - BMX-toppers Laura en Merel Smulders gaan komend seizoen met een kleiner team en een andere coach verder. Ger Bongers wordt de coach van de zussen uit Horssen, die daarnaast intensiever gaan samenwerken met de nationale selectie.

Laura Smulders (24) sloot vorige week een weergaloos seizoen af met winst van het wereldbekerklassement. De oudste van de twee Maas en Waalse BMX’sters won afgelopen jaar alle grote prijzen: wereldtitel, Europees kampioenschap, NK en dus wereldbekercyclus. Merel (20) bekroonde haar tweede jaar tussen de wereldtoppers met zilver op het WK.

Gevoelige stap

Quote

Ze kunnen het zich niet veroorlo­ven om in te dutten

Frank Smulders, vader Laura en Merel

Ondanks de successen vertrekken zij bij hun huidige coach Martijn Jaspers, met wie ze ruim vier jaar in een eigen commercieel team werkten. ,,Dat doe je niet zomaar. Het ligt best gevoelig, zeker omdat Laura en Merel uitstekend met Martijn hebben gewerkt. Hij heeft ze echt verder gebracht”, zegt vader Frank Smulders, die als teammanager nauw betrokken is bij de sportcarrières van zijn dochters.

Volledig scherm
Laura Smulders in het kampioenshirt van de Europees kampioen. © EPA

,,Het is wel een dilemma. Moeten we dit nou wel doen? Maar voor Laura staat de vraag centraal waar ze richting de Spelen van Tokio van 2020 nog winst kan halen, en Merel wil definitief aanhaken bij de top. Ze kunnen het zich niet veroorloven om in te dutten. Laura en Merel hebben een nieuwe vibe nodig, frisse ideeën, om het huidige niveau te consolideren en zelfs verder te komen. Wat kunnen zij doen om een paar procent beter te worden? De BMX-sport is enorm in ontwikkeling. Van een allrounder als coach wordt er steeds meer gewerkt met een begeleidingsteam van specialisten. Daarin maken wij nu een stap.”

Vijf BMX’ers

De zussen, die in Wijchen samenwonen, gaan rijden voor Team TVE Sport. Wijchenaar Ger Bongers, instructeur en wielercoach bij de KNWU, wordt de coach van die ploeg. Ook de talentvolle BMX’ers Ian van Heugten, Stef van Doren en Wouter Segers sluiten aan. Coach Jaspers blijft verbonden aan Team Oegema TVE, waar onder anderen Twan van Gendt als toprijder aansluit.

,,Het huidige grote team wordt in feite in tweeën gesplitst”, zegt Frank Smulders. ,,Door met een compacter team te gaan werken is het straks makkelijker om te bewegen in de begeleiding. Zeker richting Spelen ligt de focus op de pro-rijders.”

Nationale selectie

Volledig scherm
Laura Smulders aan kop tijdens het EK. © ANP

De zussen Smulders gaan straks vaker meetrainen met de nationale selectie op Papendal. Laura Smulders, die momenteel vakantie heeft, koos vier jaar geleden juist als eerste ervoor een ander traject te volgen met een eigen ploeg.

,,We blijven een eigen entiteit, een eigen team, maar we zoeken de samenwerking wel op”, zegt Frank Smulders. ,,De trainers en coaches van de nationale selectie onder leiding van bondscoach Bas de Bever gaan de baan- en wedstrijdcoaching doen, dus Laura en Merel zullen vaker op Papendal zijn. De faciliteiten zijn perfect daar. Ze trainen nog steeds veel samen in Wijchen, maar gaan ook geregeld met de andere Nederlandse toprijdsters trainen. Ze maken elkaar alleen maar sterker.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport