Volledig scherm
Mike Foppen op het NK Atletiek 2019, archiefbeeld. © Orange Pictures

Atleet Mike Foppen richt zich op weg naar de Spelen op die ene toprace

Atleet Mike Foppen kent een bijzondere aanloop naar zijn eerste wedstrijd van het jaar, vandaag in het Franse Mondeville. De Nijmegenaar (23) stond als eerste reserve op de lijst van een grote internationale wedstrijd in het Duitse Karlsruhe dit weekend, maar er kwam daar geen plek vrij.

Daardoor moest hij vrijdag met de trein vanaf het vliegveld in Frankfurt via Parijs naar Caen, een stad vlakbij wedstrijdlocatie Mondeville. Daar komt hij nu in actie op de 3000 meter. „Dat ik lang niet wist waar ik zou lopen, heeft ermee te maken dat ik net op het randje zit van de internationale top”, zegt Foppen. In Karlsruhe zijn voor hem meer punten te verdienen, dan in Mondeville. 

Om op de 5000 meter uit te mogen komen op de Spelen moet Foppen bij de beste 32 atleten horen. Hij staat daar op de geschoonde lijst (drie atleten per land) net onder. Alleen al in februari – inclusief de NK indoor – staan er vier wedstrijden op het programma. De beste race telt voor de ranking. „Ik weet dat ik deze periode altijd in vorm ben. Daar probeer ik van te profiteren door veel wedstrijden te lopen. Hopelijk kan ik deze maand één scherpe tijd neerzetten”, zegt Foppen.

Juist in deze belangrijke maanden kan Foppen zich volledig toeleggen op zijn sport. Met dank aan Stichting Zevenheuvelen, waarvan hij sinds kort ambassadeur is. „Het is voor het eerst dat ik echt kan zeggen dat ik professioneel atleet ben. Doordat de WK indoor in China zijn afgelast (vanwege het coronavirus, red) kan ik in maart meedoen aan de Stevensloop (georganiseerd door Stichting Zevenheuvelenloop, red). Ik ben blij dat ik iets terug kan doen voor de organisatie uit mijn stad Nijmegen.”

Regiosport